DELİ MİSİN?

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Hiç bir deliyi izlediniz mi?
Delide normal bilinç yoktur. Normal zihin kayıptır. Delide tamamen bir bilinçsizlik hali mevcuttur. Tamamen bilinçsiz olduğunda tamamen bir bütünlük doğar içinde. İşte bu bilinçsiz delilerde kesin bir bütünlük, kesin bir tutarlılık vardır.
Bir deliye güvenebilirsin. O içten pazarlıklı değildir. O tamamen birdir. İçinde sahte kişilikler barındırmaz. İçi neyse dışı da odur. Deli kendi içinde çok tutarlıdır. Çünkü sadece bir zihni vardır. O da bilinçsizlik halidir. Delide ikilik kaybolmuştur.
Aynı zamanda delide masumiyet de bulabilirsin. Çok masumdur. Çocuk gibidir. Kurnaz değildir. Alavereci, dalavereci değildir. Bir deli saftır, basittir, doğaldır. Kendilerine bir çeşit güvenleri vardır. Bölünmüş ya da ayrılmış değillerdir, kendi içinde birdir.
Deli kendince son derece dengelidir. İçlerinde kuşku oluşturamazsın. Çünkü kuşku mantıklı zihnin ürünüdür. İnandıkları şey neyse fanatik, tutucu bir şekilde ona inanırlar.
Bütün deliler fanatiktir, tutucudur, bağnazdır.
Bütün fanatikler de delidir. Ama bu fanatiklerin, bağnazların, tutucuların deliliği biraz farklıdır. Bunlar bilince, mantığa sahiptirler güya. Ama bu mantık ve bilinci kullanmazlar.
Fanatik, bağnaz “Bir tek benim düşüncem doğru, diğerleri yanlış” diyen kişidir. Fanatik, bağnaz, tutucu “Benim gibi düşünen haklı, benim gibi düşünmeyen de haksızdır” diye düşünür. Bir fanatikle, bağnazla herhangi bir şekilde iletişime geçme imkanı yoktur.
Fanatik yalnızca iki şekilde düşünür. Ya bir dostsundur ya da düşman. Fanatiğin inandığına inanan dost, inanmayan ise düşmandır. Gidin bir fanatiğin yanına; “Şimdiye kadar yanlış düşünmüşüm ben bu günden sonra senin partine oy vereceğim” deyin. Anında kutsanırsınız. Hemen seni kahraman ilan ederler. Bir süre sonra “Fikrimi değiştirdim, sizin parti zaten beş para etmezmiş” de. Anında seni aforoz eder.
Fanatik olaylara sadece kendi liderinin, şeyhinin, hocasının penceresinden bakar. Onun gibi düşünmeyen vatan hainidir. Katiller, caniler, faşistler hep fanatiktir. Çevrenize baktığınızda milyonlarca fanatik yani deli göreceksiniz. Bu deliler bilinçsiz delilere göre çok çok tehlikelidirler. Normal delilerden pek zarar gelmez. Çevrenizde parti delileri, takım delileri, cemaat delileri, tarikat delileri, din delileri kol geziyor.
İnancın sorgulanmadığı her yerde delilik vardır. Ateist de delidir. Herkesin kendisi gibi düşünmesi gerektiğine inanan birisi tehlikeli delidir. İşte bütün savaşlar bu deliler tarafından çıkarılıyor.
Siz siz olun aklınıza mukayyet olun efendim. Aklınızı kiraya vermeyin.

DELİ MİSİN?