Gaziantep *olayı * (1973-84)

YAYINLAMA: 01 Temmuz 2017 / 20.00 | GÜNCELLEME: 01 Temmuz 2017 / 20.00

Ön not: Gaziantep ODTÜ’nün (GODTÜ) kuruluş aşamasında ailecek Gaziantep’te geçirdiğimiz 11 yıl (1973-1984) benim ve ailem için *olay* niteliğinde bir dönemi kapsamaktadır. Hikaye edeceğim anılar sadece GODTÜ yerleşkesi ile sınırlı kalmayıp Gaziantep’in (merkez) tamamını kapsamaktadır.
Şimdiye kadar sürdürmekte olduğum 57 yıllık (1958-2015) hocalık hayatımın en heyecan verici, en doyurucu 11 yılını GODTÜ’de yaşadığımı rahatlıkla söyleyebilirim. Aşağıdaki satırlarda bu olayın öyküsünü bulacaksınız.
Gaziantep’te Makine Mühendisliği Bölümünün açılması kararı1 ve dönüşümlü öğretim üyesi arayışı,1973
Karara ilişkin zamanın ODTÜ Rektörü İsmet Ordemir’den naklen, olay kabaca şöyle gelişiyor: Dönemin Gaziantep milletvekillerinden Dr. Lütfü Söylemez2 Gaziantep’te bir mühendislikbölümü açılması yolunda ODTÜ Rektörlüğü’nün, deyim yerindeyse *başının etini yemeye* başlıyor.
İsmet Bey’in anlatımı ile; “Ofise geliyorum sekreterim, ‘Gaziantep Milletvekili Lütfü Bey bekleme salonunda yine sizi bekliyor efendim’ diye beni karşılıyor”. Bu tertip haftalarca, belki aylarca sürüyor. Yine İsmet Bey’in anlatımı ile, “Kapıdan giremediği durumlarda bacadan giriyor” ve sonunda isteğini kabul ettiriyor. Yalnız burada çok önemli bir noktayı belirtmemiz gerekiyor. Lütfü Bey, *Gaziantep Yüksek Okul Yaptırma Derneği* adına yaptığı başvuruda, Ankara’da verilen eğitimin aynısını, özellikle eğitim dilinin İngilizce olması hususunu vurguluyor.
Söz konusu karar başlangıçta Ankara yerleşkesinden gönüllü öğretim üyelerinin dönüşümlü olarak iki yıllığına Antep’te görev yapmalarını öngörüyordu. Robert Kolej’den okuldaşım Ömer Göksel, yeni yerleşkeyi kurmakla görevlendirilmişti. O dönemde Matematik Bölümünde idim ve Antep için Matematik konusunda benimle istişare ediyordu. Mütevelli Heyeti kararı Gaziantep’e gidecek öğretim üyeleri için özendirici hükümler içeriyordu.
Öğretim üyesi arayışları bu şekilde sürerken ülkemizin göreceli ihmal edilmiş bir bölgesindeki gençleri 3 matematiksel düşünce ile tanıştırmak, özellikle bu aktarımı İngilizce olarak yapma düşüncesi beni yavaş yavaş heyecanlandırmağa başlamıştı. Neticede ailecek iki yıllığına4 gitmeye karar verdik.
Ben Kayseri’den öteye, eşim Ankara’dan öteye geçmemiş bir aile olarak 18 aylık oğlumuzun açılır-kapanır yatağını kaplumbağa VW arabamızın üstüne koyduk ve Antep’in yolunu tuttuk.
1 Ankara ODTÜ Mütevelli Heyeti kararı
2 Sonsuza uğurlandı . . . Tanrıdan rahmet diliyorum.
3 ODTÜ seçme sınavı her ne kadar tüm ülke gençlerine açık idiyse de, tercihler nedeniyle öğrenci nüfusu ağrlıklı olarak Güneydoğu İllerinden gelen lise mezunlarından oluşuyordu.
4 Gerek yeni bir yerleşkenin kurulmasında yöre gençlerine bir şeyler verebilme heyecanı, gerekse Antep halkının bizi, Güliver’in maceralarında olduğu gibi görünmeyen ipliklerle toprağa *bağlamaları* sonucu 2 yıllık ‘dönüşüm’ tam 11 yıla dönüştü.

Gaziantep *olayı * (1973-84)