Gaziantep *olayı* (1973) (3)

YAYINLAMA: 04 Temmuz 2017 / 20.00 | GÜNCELLEME: 04 Temmuz 2017 / 20.00

Matbaasında basıldı.
Elektronik sürümüne https://metu.academia.edu/CanAkko%C3%A7/Books Internet adresinden ulaşmak mümkündür.7
Not. Halen bulunduğum ABD, University of South Alabama Matematik Bölümünde bir öğretim üyesi arkadaşım Yuriy Bulka Ukrayna kökenli bir matematikçi ve üniversite eğitimini eski Sovyetler Birliğinde almış. Söz konusu Calculus kitabımı incelediğinde, “Can, memleketimde Calculus dersi bana aynen bu kitapta olduğu gibi, aynı yaklaşımla öğretilmişti” şeklinde değerlendirdi. Bu sözlerin, GODTÜ’de Calculus derslerinde zorlanan bazı öğrenciler için belki bir teselli, hatta gurur vesilesi olabileceğini düşünüyorum.
Calculus kitabına ilaveten daha sonra *Lineer Vektör Uzayları* ve *Kısmi Differensiyel Denklemlere Giriş* başlıklı Türk.e iki kitap daha yazıldı. Ancak teksir baskı ötesine geçilemedi. Bu kitapları da yine aynı Internet adresinde bulmak mümkün.
Yeni yerleşkeye geçiş hazırlıkları
Geçici Ziraat binasında eğitime başladığımız yıl (1973) ilerde taşınacağımız esas yerleşkeye hazırlık yapmak üzere ODTÜ Mimari Fakültesinden (Ankara) öğretim üyeleri Antep’e ziyarete geldiler. Algıladığıma göre tasarladıkları yerleşkenin Antep mimarisinden izler taşımasını istiyorlardı. Mimar hocalar bir ara veri toplama bağlamında Antep’te yıllar boyu kullanılmakta olan *yapı tekniği* hakkında bilgi edinme olanağını sordular. Yüksek Okul Yaptırma Derneği yönetim kurulu üyelerinden Avukat Cemil Cahit Güzelbey8 bu konuda kendi yazdığı kitabı hemen getirip önlerine koyduğunda gözlerime inanamadım. O anda ne kadar derin ve k.klü bir toplumla karşı karşıya olduğumun farkına vardım.
Düşünebiliyor musunuz, bir avukat (Cemil Cahit Güzelbey) yıllarca Antep yapılarında9 çalışıp emekli olan yapı ustalarının devam ettiği kahvelere gidiyor, ustaların dizlerinin dibinde oturup kullandıkları teknikleri, kendi anlatımlarıyla tek tek kaleme alıyor ve kitaba dönüştürüyor. Bu nasıl bir toplum bilincidir böyle; “Ben avukatım, mahkemeden başka bir yer bilmem” demiyor, yapı tekniklerini kendine dert ediniyor. Cemil Cahit Bey, benim için Antep’te *olay* olarak gördüğüm şahıslardan sadece bir tanesi. Aşağıda diğer olay örneklerini tanıtmak istiyorum.
Halk Konferansları
Gaziantep toplumunun eğitime olan hassasiyetini10, daha doğrusu aşırı *düşkünlüğünü* hemen algılamış, uzun bir bekleyişten sonra Üniversitesine kavuşan bir toplumun sevinci ve heyecanı beni fazlasıyla etkilemişti. Evet, Üniversite şehre gelmişti. Ancak, şehrin bir ucunda Ziraat Araştırma binasında hocalar ve idari kadro gözlerden uzak yeni bir Makine Bölümü’nü bina edip hayata geçirmek için
7 Geçtiğimiz yıl eski bir öğrencimden aldığım e -posta iletisinde üniversiteye devam etmekte olan oğluna Calculus’u GODTÜ’de kullandığı söz konusu kitap ve kendi ders notlarından çalıştırdığını yazıyordu. Demek ki kitabı ve ders notlarını 40 sene muhafaza etmiş.
8 Vefat haberi bana çok yakı n bir tarihte ulaş tı . Kendisine Tanrıdan rahmet diliyorum.
9 Kesme taş yapılar olduğunu düşünüyorum.
10 *Yüksek Okul Yaptırma Derneği* adı altında, farklı meslek guruplarından gelen, toplumun kalbur üstü sayılabilecek girişimci fertlerinden oluşan son derece faal bir sivil toplum örgütünün varlığı bu algımı kanıtladığını düşünüyorum. Nitekim ilk üniversitenin çekirdeği bu dernek marifetiyle oluşturulmuştu. Dernek üyeleriyle zaman zaman yaptığım kişisel temaslarda, her defasında derinlerden gelen bir heyecan dalgasını hissettim. Dernek ODTÜ nezdinde yaptığı başarılı girişimlerle yetinmeyip ilk yıl öğretim üyeleri için şehirde kiralanan özel konutların kira bedellerini de karşılamıştı.

Gaziantep *olayı* (1973) (3)