Gaziantep *olayı * (1973-84)
Benim için yine *olay* kişilerden42 bir tanesi de tenekeci Ahmet43 di. Arasa’da yükseltilmiş bir kürsü üzerinde oturarak bütün gün tenekeden yapılmış eserler üretirdi. Öğrencilerim ofisimdeki kitaplığın üzerinde sergilenen, hayvan idrarı ile çalışan fitilli kandil ve benzeri tenekeden yapılmış gereçleri belki hatırlarlar. İşte onların hepsi Ahmet’in eseri idi.
Bizim mühendislik öğrencilerine öğretmeğe çalıştığımız *Tasarı Geometrisi* ni Ahmet sanki anasının karnında öğrenmişti. Ama beni ona çeken en önemli yanı bir düşünür (filozof) olmasıydı.
Ahmet resmen bir filozoftu. Evrende olup bitenlerden en az benim kadar haberi vardı. İnsan macerasından tutunuz, düşünebilen, sorgulayabilen her insan44 ne biliyorsa Ahmet en az onlar kadar biliyordu. Onunla konuşamayacağım hiç bir konu yoktu. Tam tersine, ondan öğreneceğim çok şey vardı. Ne yazık ki yeterli zaman olmadı.
Yeni Yerleşkeye geçiş
Gaziantep-Kilis yolu üzerinde, Burç Köyü kavşağına yakın bir yerde, fıstık bahçeleri içersinde inşa edilmekte olan yeni, daha doğrusu esas yerleşkeye geçiş 1976-78 yıllarında taksit taksit yapıldı. Yeni kurulmakta olan her üniversite yerleşkesinde olduğu gibi akla hayale gelmeyen zorluklar yaşandı. Ancak, hiç kimse bunu fazla dert edinmedi. Matematik derslerimin tamamını bir süre Ziraat’den getirilip yeniden monte edilen barakada45 yaptım. Sabahları işe sınıfdaki gaz sobasını yakmakla başlıyordum.
Yavaş yavaş esas binalar yapılmağa başlandığında, Hoca’nın hikayesinde olduğu gibi rahatlamağa başladık. Temel Bilimler binasında çok az oturabildim. İzinli olarak 1984 yazında, konuk öğretim üyesi olarak ABD’ye gittik; gidiş o gidiş oldu.
GODTÜ’den ayrılmadan önceki son ders yılında İnşaat Mühendisliği Bölümü açıldı ve ilk bölüm başkanlığı görevini ben üstlendim. Harran Ovasında yapımı sürmekte olan devasa Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), b.lümün ilk kuruluş çalışmalarından itibaren bizi su ağırlıklı (Su Mühendisliği) bir İnşaat Bölümü’ne yönlendirdi. En azından başlangıçta niyet öyle idi. Bu hedeflere ne kadar yaklaşılabildi, maalesef bilgim yok.
16 yıl sonra (GODTÜ) *Gaziantep Üniversitesi* ni ziyaret
42 Bu anılar manzumesinde geçen *olay* kişilerin dişinda Gaziantep’te başka olay kişilerin de var olduğundan eminim. Ne kadar talihsizmişim ki o kişilerle tanışıp muhabbet etme , yarenlik etme ayrıcalığına erişemedim.
43 Kendisi hayatta ise selam olsun. Geçindi ise Tanrı dan rahmet diliyorum bu düşünüre .
44 Ülkemiz eğitim sisteminin en büyük eksiği; her şeyi sorgulayabilen bir gençlik yetiştirememek!
45 Bu baraka, Ankara ODTÜ’de ilk göreve başladığım 1967 yılında ODTÜ Matematik Bölümü’nü barındıran baraka idi. Önce Ankara’dan GODTÜ Ziraat yerleşkesine, sonradan GODTÜ esas yerleşkeye hep beni takip etti.