KAPI KOMŞULARIMIZDAN : SİMİ (Sömbeki) ADASI

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Kıyılarımıza yakın olan Yunan adaları, özellikle de Simi Adası, yaz tatilinde değişiklik arayanları mutlu edecektir.
Osmanlı’da adı Sömbeki olan bu şirin ada Rodos’a bağlıdır. Nüfüsü yaklaşık olarak 2.500 kişidir. Ege Denizi ile Akdeniz’in buluştuğu bölgede küçük fakat tarihî bir adadır. Coğrafi olarak Oniki Adalar zincirinin bir parçasıdır. Türkiye 'nin Datça limanı ile 8 km, Bozburun limanı ile ise arasında 6,5 km mesafe bulunur. Bodrum Limanından feribotla ulaşım mümkündür.
Ada, dik kayalara sırtını yaslamış rengarenk, iki katlı evleri ile kartpostalı çağrıştırmaktadır. Diğer Yunan adalarındaki mavi beyaz renklere karşın, burada pastel renkler hakim durumdaır. Şehir merkezi birbirine bitişik 2 koya yerleşmiştir.
Simi ismini bir Yunan efsanesine göre rüzgar Tanrısı Poseidon ile evli olan su perisi ‘Symi’den alıyor.
Sessizliğin ve sakinliğin tadını çıkarmak isteyenler adadan müthiş zevk alacaklar ve birbirinden güzel fotoğraflar çekebileceklerdir.
Ayrıca sahil boyunca birbirinden küçük ve sevimli restoran, taverna veya kafe de keyifli zaman geçirebilirsiniz. Ada halkı dostça davranıyorlar.
Ayrıca mini trenle adayı baştan başa gezebilirsiniz. Turistler mini trene büyük ilgi göstermektedir.
Adada konaklamak isteyenler için çeşitli oteller de bulunmaktadır.

Saat Kulesi
1881’de inşa edilmiş olan Belediye Saat Kulesi, Simi’nin merkezine nostaljik bir hava vermektedir.
Küçük Balıkçı Heykeli
Heykel adanın limanında Saat Kulesi’ nin yakınında adaya gelen gelenleri selamlar gibidir.
Meçhul Asker Anıtı
Limana bulunan anıt Barış Güvercini olarak anılmaktadır. Anıtın üzerinde 2. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden askerlerin isimleri yazılıdır.
Kayaya oyulmuş gemi, Rodos Lindos’taki gemini örnek alınarak yapılmıştır. Bu 2.ünya Savaşı’nın Müttefik kvvetlerin Alman işgalcilerden 12 Adaları teslim alması ve bu anlaşma Simi Adası’nda imzalandığı için bir kopyası burada yer almaktadır.
Simi Karidesi
Ege bölgesinin en iyi karidesleri olduğunu söyleniyor. Çıtır çıtır yeniyor. Arkadaşım ve ben çok sevmedik. Aydın’ın İncirliova’sındaki Dobi Hasan’ın (Hamsinos) yerinde yediklerimiz bunun yanında , bilinen deyimle damak çatlatır.
Simi’de restaurantların genelinde Yunan mutfağının geleneksel tatları ve taze deniz ürünleri mevcuttur. Meşhur Yunan yemekleri olan Moussaka, Souvlaki, Choriatiki, Yunan salatası ve diğer mezelerini hemen hemen tüm restaurantlarda bulabilirsiniz.


Kali Strata
Liman ile Chorio’yu (merdivenlerle yukarı çıkılan mahalleye verilen isim) birleştiren 500 basamak taş merdiven, “Kali Strata”yı (Doğru Yol) oluşturmaktadır. Yol boyunca, pastel renklerle boyalı ve kiremit çatılı evleri görmek mümkündür. Kali Strata, muhteşem manzarasıyla, ziyaretçilerine adanın muhteşem görüntüsünü sunmaktatdır. Yürümek istemeyenler, manzarayı seyretmek için tepeye taksi ile çıkabilirler.
Yel Değirmenleri
Limanın üzerindeki tepede yel değirmenleri dizisi vardır.
Ayrıca adada birkaç tane kilise ve manastırda bulunmaktadır.

Yunanistan Yeşil Pasaport’a vize istememektedir. Diğer pasaportlar içinde (kıyılarımıza yakın adalar için geçerli olmak üzere) kapıda vize uygulaması yapılmaktadır.


KAPI KOMŞULARIMIZDAN : SİMİ (Sömbeki) ADASI