BOLAMAN VE YASON BURNU

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

 

Uzun zamandır Doğu Karadeniz’e gitmek istemiştik ama, hep bir bahanemiz olmuştu. Kurban Bayramı’nın 10 gün olmasıyla çoluk çocuk gitmeye karar verdik. Yol oldukça uzun ve yorucu idi ama, görülecek yerleri düşününce, yorulmaya da değerdi. Yeşilin her rengini barındıran doğası, birbirinden lezzetli yemekleri düşünüldüğünde Doğu Karadeniz Bölgesine yapılacak bir gezi insanı olağanüstü heyecanlandırıyordu; tıpkı bizi de heyecanlandırdığı gibi.
26 Ağustos / 06 Eylül 2017 tarihleri arasında Aydın Hopa Aydın arasında, tam tamına, 4 bin 500 km yol yapmıştık. Bu süre içinde birbirinden güzel yerler görmüş, lezzetli yemekleri tatmıştık. Doğu Karadeniz Bölgesi muhteşem bir coğrafya, mutlaka ama mutlaka, görülmesi gereken bir yer. Hepsi bu kadar mı? Hayır. Bu muhteşem coğrafya her geçen gün katlediliyor, talana uğruyor ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Çok uzak olmayan yakın bir gelecekte, Doğu Karadeniz’in güzelliklerini kitaplardan okumama umuduyla...
Bu gezi sonunda gördüğüm birçok güzelliği, havaneli.com aracılığıyla, sizlerle paylaşmayı düşünüyorum.
Görülmesi gereken güzelliklerden birisi de; Bolaman ve Yason Burnu.
Kardeniz otoyolu Fatsa’dan sonra deniz kenarından ayrılıp Perşembe ilçesi’ni geçtikten sonra denize dönüyor. Fatsa’dan Perşembe’ye giderken otoyolun dışına çıkıp eski yola girin. Yolun trafik yoğunluğu çok yok. Eski yola girdikten birkaç dakika sonra (5 km. sonra) Bolaman’a varıyorsunuz. Bolaman deniz kenarında oldukça şirin bir yer. Sahile varınca Bolaman Kalesi’nin kalıntılarıyla karşılaşıyorsunuz. Kale kalıntılarının üzerinde Haznedaroğlu Konağı bulunmaktadır. Oldukça ilginç bir yapı. Konak, 18. yy’da yapılmış ve tümüyle ahşap. Konak, restoran olarak hizmet vermektedir. Böylesine ilginç ve tarihi yapının restoran olarak hizmet vermesi insana hüzün veriyor. Bu tür tarihi yapılarının, ne olursa olsun, özel kişilerin insiyatifine bırakılmaması gerektiğine inananlardanım. Ayrıca, Bolaman balıkçı barınağı ve plajı olan güzel bir köy.
Bolaman’dan doğuya doğru devam ettiğimizde, yol virajlı ve yeşillikler arasında devam etmektedir. Yol boyunca kasap dükkanları ve mangalcılar görebilirsiniz. Birbirinden güzel manzaralı yerlerden birinde mola verebilirsiniz. Mola vereceğiniz yerlerde kahvaltı servisi ve balık da bol bol bulabilirsiniz. Yeşil dağlar ve deniz arasında kendinizden geçebilirsiniz.
Bolaman’dan sonra Medreseönü ve Okçulu Köylerini geçtikten sonra Çaytepe Köyü’ne geliyoruz. Yason Burnu, Ordu İli Perşembe İlçesi Çaytepe Köyü’nde bulunmaktadır.
Yason Burnu üzerindeki Rum kilisesi, Karadeniz bölgesinde deniz kenarında olan tek kilisedir. Yason Burnu bulunduğu alan yapılaşmaya açılmamış, doğal güzelliği bozulmamış yerlerden biridir. 1868’de inşa edilmiş olan kilisesi ile görülmeye değer güzelliktedir. Rumların mübadele ile ayrılmasından dolayı cemaatsiz kalınca, zaman içinde harabeye dönmüş olan kilise, 2004’de restore edilerek Ordu turizmine kazandırılmıştır.
Yason Burnu’nun girişinde bir kır kahve/lokantası bulunmaktadır. Burada yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Biraz ileride Rum Kilisesi ve burnun ucunda bir deniz feneri vardır.
Bölge günün her saati oldukça kalabalıktır.
Bolaman ve Yason Burnu görülmesi gereken yerlerden biridir. Buraları bir kez gördükten sonra unutmak mümkün değildir.

BOLAMAN VE YASON BURNU