AVRUPA’NIN KUDÜSÜ : SARAYBOSNA

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

 

Saraybosna, Bosna Hersek’in en büyük şehri ve başkentidir. Nüfusu 600 bin civarındadır. Balkanlar’daki kültürel çeşitlilik açısından önemli bir yere sahiptir. Yüzyıllar boyunca üç dinin mensupları bir arada yaşamışlardır. Cami, kilise ve sinagog aynı bölgede ve yan yana. Bu özelliğinden dolayı “Avrupa’nın Kudüs’ü” olarak da adlandırılmaktadır. Saraybosna, Miljacka Nehri’nin kenarında kurulmuş ve dağlarla çevrilidir.
Bosna Hersek, 1992’de Yugovlasya’nın parçalanması sonucu bağımsızlığını ilan etti. Nüfusu 4 milyon civarındadır.

Saraybosna’da Gezilecek Yerler :

   

Başçarşı : Saraybosna’da gezilecek yerlerin başında gelmektedir. Şehrin merkezinde yer alır. Çarşı, 16. y.y’da Osmanlı tarafından kurulmuş ve halen de bu işlevini devam ettirmektedir. Çarşı içinde Osmanlı dönemine ait cami, han, medrese ve imarethane bulunmaktadır. 17. yüzyılda inşa edilen ve yüksekliği 30 m. olan saat kulesi ve Brusa Bezistan Müzesi de bu bölgededir. Ayrıca kentin simgesi olan çeşme de buradadır. Galatasaray’da futbol oynayan Tarık Hodzic’in köfte dükkanı da buradadır. Dükkanın kapısında büyük bir Galatasaray bayrağı asılıdır.

Saraybosna Katedrali : Şehrin en işlek caddesi olan Ferhadiye Caddesi’nde ve Bosna-Hersek’in en büyük katedralidir.

Tunel Spasa (Yaşam Tüneli) : Saraybosna’daki savaş sırasında önemli rol oynamış ve savaştan sonra müzeye dönüştürülmüştür. Tünel, 1993’de 4 aylık çalışma sonucu ve 800 metre uzunluğunda inşa edilmiştir. Havaalanının çok yakında bulunmaktadır.

Latin Köprüsü : I. Dünya Savaşı’nın başlangıcı olarak kabul edilen 28 Haziran 1914’te Avusturya-Macaristan Veliaht Prensi Franz Ferdinand suikastı burada yapılmıştır.

Milli Kütüphane : 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Belediye binası olan yapı, 1949’da kütüphaneye dönüştürülmüştür.

Müslüman Mezarlığı : Şehrin ünlü mezarlığıdır. Saraybosna’nın lideri Aliya İzzet Begoviç’in Anıt Mezarı’da buradadır.

At Meydanı Parkı : Saraybosna’nın bir zamanlar köle ticareti ve idam olaylarının gerçekleştirildiği ünlü meydandır. Park, 1913’de inşa edilmiştir.

İnat Evi : Evin çok ilginç bir hikayesi var. İnternetten bulup okuyun derim. İnat Evi, 1997 yılından beri restoran olarak kullanılmaktadır.

Beyaz Tabya (Osmanlı Kalesi) : Şehre hakim bir noktada 1550’de inşa edilmiş ve 667 m. yüksekliktedir. Şehrin tamamını gören bir yapıdır.

Sonsuz Ateş : II. Dünya Savaşı’nda Saraybosna’nın kurtuluşu anısına 6 Nisan 1946’da yapılmıştır.

Saraybosna her keseye uygun konaklama imkanı vardır. Yemekleri damak tadımıza uygundur. Bosna Hersek köftesi olan “Cevapi” deneyin, seveceksiniz. Boşnak Böreği, tadılması gereken bir lezzet. Çay ve kahve bol bol içilmektedir. Saraybosna küçük bir şehir yürüyerek rahatça gezilebilir.

İstanbul’dan Saraybosna’ya çeşitli havayolu şirketlerinin direk seferleri bulunmaktadır. Yolculuk 1saat 30 dakika sürmektedir.

Bosna-Hersek Türk vatandaşlarına ( yeşil psaport hariç ) vize uygulamamaktadır

AVRUPA’NIN KUDÜSÜ : SARAYBOSNA