BİN PENCERELİ BEYAZ ŞEHİR : BERAT

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

 

Berat, Arnavutluk’un güneyinde bulunmaktadır. Nüfusu 120 bin civarındadır. Başkent Tiran’a 130 km uzaklıktadır. Berat, Arnavutluk’un en güzel ve mutlaka görülmesi gereken şehirlerinden biridir. Evleriyle ünlü olan Berat ülkemizdeki Safranbolu’nun kardeşi sayılır. Şehrin ortasından Osimi Nehri geçmektedir. Nehrin üzerinde birbirinden güzel köprüler bulunmaktadır.
Berat evleri kırmızı çatılı ve beyaz duvarlara sahip evlerin çok sayıda penceresi bulunmaktadır. Pencelerin çokluğundan dolayı “Bin Pencereli Şehir” olarak tanımlanmaktadır. Berat, Arnavutça’da beyaz şehir anlamına gelmektedir. Berat’a Arnavutluk’un “Bin Pencereli Beyaz Şehri’de denilmektedir.
Ayrıca, Berat Kalesi de görülmeye değerdir. Kaleden bütün şehri görmek mümkündür. Kale 2400 yıl önce yapıldığı belirtilmektedir.
Ünlü Gezgin Evliya Çelebi’de Seyahatnamesi’nde bu evlerden bahsetmiştir.
Berat, 1948’de devlet korumasında müze şehir olarak kabul edilmiştir. Berat, Unesco Dünya Mirası Listesi’ndedir.
Arnavut kaldırımlı dar sokaklardaki taş duvarlı evlerin arasında “Bin Pencereli Beyaz Şehri” dolaşmanın keyfi bambaşka...
Berat, tarihi cami ve kiliseleri, kırımız çatılı, beyaz boyalı taş evleri ve arnavut kaldırımlı sokaklarıyla Arnavutluk’un en güzel ve en özel şehirlerinden biridir.
Yolunuz düşerse, bu güzelliği mutlaka görün.

BİN PENCERELİ BEYAZ ŞEHİR : BERAT