Neden dedikodu yaparız

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Dünya kurulduğundan, insanlar var olduğundan beri her devirde dedikodu yapıldı, şimdi yapılıyor ve gelecekte de yapılacak?
Peki insanları dedikodu, gıybet yapmaya iten sebepler nelerdir?
Aslında dedikodunun temel sebebi egonun kendini temize çıkarma isteğidir. Şimdi bir kişi yanında başka bir insanı eleştirse, onun kötü yönlerini söylese, ona hemen inanırsın. Bu durumu asla sorgulamazsın.
Bir arkadaşın başka birisinin çok kötü, şirret, ahlaksız birisi olduğunu söylediğinde itiraz etmezsin. Çünkü bu durumda sen hemen ahlaklı, asil, dürüst birisi haline gelirsin. Egon bütün kötülükleri ona yükler. Sen kendini pak, temiz, ahlaklı hissedersin.
Başka bir zaman arkadaşın başka bir arkadaşının çok iyi, dürüst, adil, namuslu olduğunu söylediğinde hemen itiraz edersin. “Onun öyle olduğuna dair kanıtın nedir? Hadi ispatla! Ben onun senin dediğin gibi olmadığını biliyorum” dersin.
İşte birisi bir başkasının lehine konuştuğunda sen oracıkta tetikte beklersin. Neden? Çünkü o, o kadar iyi ise sen aniden kötü haline geldin. Egon kötü olmayı kaldıramaz. ,
Bahsedilen kişi bir bilge ise, sen kendini ahmak gibi hissedersin. Bahsedilen kişi bir evliya ise sen kendini günahkar hissedersin.
Ego hep kendi iyiliklerini, başarılarını, yeteneklerini anlatır ama başkalarının da kusurlarını, eksikliklerini, yetersizliklerini ifade eder.
Bu bir hiledir ve herkes bu durumu yaşar.
İki yol var ego için; kendinin ya bir evliya olduğunu ispatlayacaksın ya da diğerlerinin nasıl bir şeytan olduğunu göstereceksin. Bunun için dedikodu meclislerinde hep diğer insanların eksiklikleri konuşulur. Böylelikle kendi egonuzu temize çıkarırsınız.
Hadi size bir öneri… Bugünden itibaren bu tür meclislerde diğer insanların hep güzel huylarından, yeteneklerinden, özelliklerinden bahsedin.
Ego diğer insanların sırtına basarak yükselmeyi çok sever. Bunun için dedikodu, gıybet sakızı her mecliste çiğneniyor.

Neden dedikodu yaparız