ADANA SİNEMA MÜZESİ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

 Geçtiğimiz haftalarda İzmir – Van uçak yolcuğum sırasında Adana’da aktarma nedeniyle 6 saat beklemem gerekti. Bu süreyi değerlendirmek adına şehir merkezine indim. 40 yıl geriye gittim. Bu şehirde 4 yıl bir yatılı okulda okumuştum. Her hafta cumartesi günü “çarşı izni”mizde arkadaşlarla sokaklarda dolaşır, kebap yer şalgam içerdik. Sinema gitmeyi unutmazdık. Sinemaya gidince kendimizden geçer okula dönüş saatini kaçırırdık. Geç kaldığımız içine her seferinde de kapı önünde dayak yerdik. Adana merkezine gelince birden anılar canlandı. Şehir büyümüştü büyümesine de, aradan geçen yıllara rağmen caddeler, sokaklar ve birçok bina tanıdık geldi. Saatler hızla geçince, anılardan sıyrılıp Adana Sinema Müzesi’ne gitmek istedim. Sokakta birçok kişiye ve dolmuş şoförlerine sordum bilene rastlamadım. En sonunda orta yaşlı bir amca müzenin yerini tarif etti. Küçük Saat’te dolmuşa binip Taşköprü yakınlarında indim. Sora sora buldum.
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından, Tepebağ Mahallesi’ndeki 3 katlı tarihi konakların biri restore edilerek, 23 Eylül 2011 tarihinde 18. Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında Adana Sinema Müzesi olarak açılmış. Müzede Yılmaz Güney, Yaşar Kemal, Şener Şen, Şahin Kaygun, Ali Özgentürk, Muzaffer İzgü’ye ayrılan bölümler bulunuyor. Ayrıca Altın Koza Film Festivalinin dünü ve bugününü anlatan bölüm, Sinema ve fotoğraf sanatına ait zengin bir kütüphane ve film arşiv bölümü var. Yine Yılmaz Güney, Orhan Kemal, Abidin Dino ve Altın Koza Film Festivaline ait heykeller, oldukça geniş sinema afişleri, filmlerde kullanılan özel eşyalar, senoryolar, eski sinema makinesi vb. gibi dokümanlar sergilenmekte.
Müze 3 katlı mütavazi bir yapıya sahip. Müzede yer alan sanatçıların ( yazar, yönetmen ve oyuncu vb.) tamamı Adanalı. Adana çok sayıda sinema emekçisi yetiştirmiş ve belediye bu sanatçılara saygı adına böyle bir çalışma yapmış. Müzeyi gezerken Adana’nın sinema açısından ne kadar zengin bir yer olduğunu hissediyorsunuz. Umarım diğer belediyeler bu çalışmayı örnek alırlar.
Adana’ya yolunuz düşerse, bu müzeyi gezilecek görülecek yerler listenize mutlaka ekleyin. Orta yaşa gelmiş olanlarımız çocukluk ve gençlik çağımızın sanatçılarıyla yeniden karşılaşma olanağı yakalamışken, yeni kuşak ise tanımadığı pek çok sanatçı ile tanışma fırsatını yakalayacak diye düşünüyorum.
Müzeye giriş ücretsizdir. Müze, 08.30 – 17.00 saatleri arasında haftanın her günü gezilebilir.
Adana Sinema Müzesi
Kayalıbağ Mahallesi, Seyhan Cd., 01010 Seyhan/Adana

NOT : Taşköprü’ye çok yakın olup Zübeyde Hanım Parkı karşısındadır.

Adana’lı Sinema Emekçilerinden Bazıları
Yılmaz GÜNEY
Aytaç ARMAN
Ali ÖZGENTÜRK
Ali ŞEN
Şener ŞEN
Menderes SAMANCILAR
İrfan ATASOY
Meral ZEREN
Melek GÖRGÜN
Bilal İNCİ
Yılmaz DURU
Salih GÜNEY

 

ADANA SİNEMA MÜZESİ