“ PARK İÇİNDEKİ ŞEHİR : KİEV ” (*)

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülke ve yüzölçümü 603.628 km2’dir. Kiev, Ukrayna’nın başkenti ve en büyük şehridir. Kiev, Dinyeper Nehri’nin iki yakasına kurulu ve nüfusu 3 milyona yakındır. Kiev'in nüfusu 2. Dünya Savaşı yıllarında 930.000'den, 180.000'e düşmüştür. Adı Kıyı Ev anlamına gelmektedir. Ukrayna’nın nüfusu 45 milyondur. Kiev’in ise 2.8 milyon kişidir.
İçinden Dinyeper nehri geçer. Altyapısına Sovyetler Birliği döneminde önem verilerek yapılması sayesinde, şehirde ulaşım rahattır. Şehirde metro vardır. Kiev Metrosu dünyanın en büyük metrolarından biridir. Çok derine inşa edilmiştir. Ayrıca tramvay, otobüs ve taksi gibi araçları kullanarak da ulaşım sağlanabilmektedir. Dünyanın her yerine olduğu gibi, Kiev’de de, taksiciler yabancı olduğumuzu hissedince fazla para istiyor. Bu nedenle bol bol yürüyün.
Sovyet döneminde ülkenin 3. önemli kenti sayılan Kiev, 1991 yılında Ukrayna’nın bağımsızlığını kazanmasının ardından başkent ilan edilmiş.
26 Nisan 1986 tarihindeki Çernobil Nükleer Santral kazasıdır. Bu kazadan dolayı ortaya çıkan radyoaktif serpinti nedeniyle 350.000 kişinin olay bölgesinden uzaklaştırılmasına neden olmuştur.
Şehirde, para birimi olarak Grivnası kullanılıyor. 1 Amerikan Doları = 27, 1 Euro =29 ve 1 Türk Lirası ise, 8 Gravnası’dır.
Şehirde bolca sayıda Türk’e ve bunlara ait dükkanlara rastlamak mümkündür.
Ukrayna ile aramızda saat farkı bulunmamaktadır.
(*) Alman edebiyatçı Goethe, Kiev’i “ İçinde parklar olan şehirler gördüm ama parkın içinde şehri ilk kez görüyorum.” diye tanımlamıştır.

Kiev’de gezilecek yerler:
Maidan Nezalezhnosti (Özgürlük Meydanı) : Kiev’in ana merkezidir.11991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılması ile ilgili ve 2004 başkanlık seçim sonuçlarını protesto toplantı ve gösterileri burada yapılmıştır.1buburaada yapılmıştır.99Gin gösteriler ve toplantılar aylarca bu meydanda yapıldı
Khreshchatyk Caddesi : Bu cadde özgürlük meydanının tam karşısından geçmektedir. Kenti en büyük alışveriş merkezleri ve restoranlarının bulunduğu bir caddedir. Cadde, hafta sonları ve bayram günleri ( insanların gezip eğlenmesi için ) araç trafiğine kapatılmaktadır.
Golden Gate ( Zoloti Vorota ) Kiev’in giriş kapısı. Kiev şehrini, bir prenslik ve devlet haline getiren Yaroslav Mudri 1017-1024 tarafından yaptırılmıştır. Çevresindeki surlar yıkılsa da, giriş kapısı günümüze kadar dayanabilmeyi başarmıştır. Gece gündüz etrafı kalabalık. Geceleri daha renkli ve eğlenceli; konser veren, dans eden ve eğlenen her yaştan insanlarla cıvıl cıvıl bir alan halini almaktadır.
Pevherska Lavra : Kuruluşu 9. y.y. ortalara kadar dayanır. 27 hektarlık bir arazi içine kurulmuştur. Manastır 2 kısımdan oluşmaktadır, üst ve alt kısım. Günümüzde manastırda 18 adet kilise bulunmaktadır. Bunların 12 tanesi yerin üzerinde, 6 tanesi yerin altındaki mağaralarda bulunmaktadır. Bu mağaralar manastırdaki azizlerin gömüldüğü mezarlıklar olarak da kulanılmaktadır. Pecerska Lavra dünyanın her yerinden ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır.
St. Sofya (Ayasofya) Katedrali: Ukrayna Hristiyanlık Müzesi olarak kullanılmaktadır. Ukrayna’da UNESCO tarafından dünya mirası listesine dahil edilen ilk yapısıdır.
Opera Binası : Kiev’in merkezinde bulunmakta olup Sovyet mimarisi ile yapılmıştır. Binanın dış güzelliği görülmeyi hak etmektedir.
Botanik Bahçesi : 137 dönüm arsa üzerine ender bitki türlerinin yer aldığı bir Botanik bahçesidir.
2. Dünya Savaşı Müzesi ve Mother Motherland : 2. Dünya Savaşında yaşananlarının anısına yapılmış bir müzedir. Savaştan kalma eserler sergilenmektedir.
Babi Yar : 2. Dünya Savaşı sırasında Kiev’de 100.000’den fazla insanın katledildiği ve toplu olarak gömüldüğü bir anıt parkıdır. Bu insanların 33.771’i sadece 2 gün ( 29 – 30 Eylül 1941) içerisinde katledilmiş ve toplu olarak gömülmüştür. Bu olay tarihe Babi Yar Katliamı olarak geçmiştir. Rus şair Yevgeni Yevtuşenko'nun "Babiy Yar" isimli şiiri bu katliama ithaf edilmiştir.

Pirogovo Açık Hava Müzesi : 1969 yılında Ukrayna Halk Mimarisi ve Hayatı Müzesi’ne dönüştürülerek ülke dışından gelen gezginlere Ukrayna kırsal yaşamı hakkında bilgi verilmesi amaçlanmış. Açık hava müzesinde ahşaptan yapılmış 300 binadan ve 70.000 parça eşyadan oluşan bir koleksiyon sergileniyor. Bir benzeri Lviv’de blunmaktadır.
Ukrayna’nın başkenti ve en büyük şehri Kiev, Dinyeper Nehri’nin iki yakasına kurulu, sosyal hayat bakımından renkli bir şehir. Çok eskilere dayanan tarihi ve Sovyetler Birliği dönemindeki önemi nedeniyle ziyaretçilerinin ilgisini çekmektedir.
Şehirde çok sayıda park, kilise, katedral, heykel, müze ve sanat galerisi var. Kiev’de farklı noktalara yönelik pek çok şey sizi bekliyor.


 

“ PARK İÇİNDEKİ ŞEHİR : KİEV ” (*)