ROMA DİYE YAZILIR AŞK (amor) DİYE OKUNUR

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Roma, İtalya’nın, Lazio bölgesinin ve aynı zamanda Roma ilinin başkentidir. Tiber ve Aniane nehirleri arasında ve Akdenize’e yakındır. 3 milyon nüfuslu şehirde, Katoliklerin dini lideri Papa'nın yaşadığı bağımsız devlet Vatikan ( nüfus 1000 kişi civarındadır. ) da yer almaktadır. Bu nedenle Roma iki devletin başkenti sayılmaktadır.
Vatikan’da mutlak monarşiye dayalı bir yönetim uygulanmaktadır. Devlet başkanı olarak Papa‘nın sözleri kanun hükmündedir. Papa, hem devlet başkanı, hem de Katolik mezhebinin dini lideridir. Papa yasama, yürütme ve yargının da başkanıdır. Vatikan'ın, 100 kişilik İşviçre vatandaşı ve katolik olması şart olan sembolik bir ordusu bulunmaktadır.
Roma, İtalya’nın 7 tepeli aşk şehri olarak kabul edilmektedir. Normal okunuşla Roma tersten okunuşla Amor (İtalyanca aşk demektir.) Roma’yı 3 günde doya doya gezebilirsiniz. Benim bugüne kadar en rahat gezdiğim şehirlerden biridir. Kaybolma korkusu yaşamadan güvenle gezebileceğiniz bir yer. Roma pahalı bir şehirdir. Roma her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. Çünkü Roma adeta açık hava müzesi gibi.
Aşıklar Çeşmesi’ne bozuk para atın, meşhur İtalyan Pizza ve makarnasının tadına bakın, eşinizle ya da sevgilinizle aşk kokan bu şehrin tadını doya doya çıkarmanız dileğiyle...
Roma Gezilecek Yerler
Kolezyum : MS 72 yılında yapılmış bir amfitiyatro. Çok uzun süre gladyatör dövüşleri, vahşi hayvan avları ve idamlar için kullanılan yapı Roma’nın en popüler yapısı. Kolezyum’un içi de en az dışı kadar etkileyici.
Roma Formu : Antik Roma’nın siyaset, ticaret ve hukuk yaşamının merkezi olan alan şehrin önemli bir gezi noktası.
Vatikan : Roma sınırları içerisinde yer alan Vatikan aslında dünyanın en küçük devleti olarak kabul ediliyor. Katolik Kilisesi’ne ait olan Vatikan Papa tarafından yönetiliyor.
Aziz Petrus Meydanı : Vatikan’ın yer alan burası, 1656-1667 yılları arasında yaptırılmıştır.
Aziz Petrus Bazilikası : Vatikan’ın yer alan burası, 222 metre uzunluk ve 138 metre yükseklikteki bazilika, dünyanın en büyük kilisesi olup aynı anda 60.000 kişi kapasitesindedir. Bazilikanın kubbesinden Vatikan ve Roma manzarası seyretmek oldukça güzeldir.
Trevi (Aşk) Çeşmesi : Trevi Çeşmesi ya da bilinen adıyla Aşk Çeşmesi, Roma’nın en ünlü yapılarındandır. Yapımına 1732 yılında yapılmıştır. Dilek tutup çeşmeye para atmak ise oldukça popüler.
Panteon : Antik Roma döneminden kalan ve en iyi şekilde korunmuş olan bir tapınaktır.
İsanyol Merdivenleri : Roma’nın en hareketli bölümlerinden biridir. Günün her saatioldukça kalabalıktır. İspanya Büyükelçiliği’nin bulunduğu yer olduğundan dolayı bu isimle anılmaktadır.
Navona Meydanı : Meydan, şehrin en hareketli ve güzel meydanlarından biri. Elips biçiminde yapılmıştır. Meydanda 3 adet çeşme yer alır. Meydan çevresinde kafe, restoran ve hediyelik eşya dükkanları bulunmaktadir.
Castel Sant’Angelo : MS 139 yılında Hadrianus ve ailesinin mozolesi olarak yapılmış, daha sonra kale ve papa ikametgahı olarak kullanılmıştır. Günümüzde Müze olarak kullanılmaktadır.
Vitorio Emanuele II Abiesi: Birleşmiş İtalya Krallığı’nın ilk kralı II. Vittorio Emanuele’yi onurlandırmak için 1885-1911 yılları arasında yapılmıştır. Abidenin önünde ise şehrin hareketli meydanlarından Venedik Meydanı yer almaktadır.
Villa Borghese Parkı : Park 1700 dönümlük bir alana sahip ve şehrin en büyük ve popülerden parklarından birisidir. İçindeki müzede Atatürk ve İnönü’ye ait resimler ve büstler bulunmaktadır. Ayrıca Atatürk ve Ulusal Kurtuluş Savaşı’na ait anıt heykeller bulunmaktadır.
 

 

ROMA DİYE YAZILIR AŞK (amor) DİYE OKUNUR