ULUDAĞ ETEKLERİNDEKİ DÜNYA MİRASI : CUMALIKIZIK KÖYÜ
Cumakıkızık, Bursa Yıldırım İlçesinden yer alan bir köydür. Bursa – Ankara karayolunun 10. kilometresinde ve Uludağ eteklerinde yer alır. Köy, yaklaşık 10 hektarlık bir alanda kurulmuştur.
Köyün kuruluşu 1300’lere kadar gitmektedir. Tarihi dokusu çok iyi korunmuştur. 700 yıllık geçmişi olan köyde eski bir ev, sanatevi ve etnografya müzesi olarak düzenlenmiş. Köyde birde tarihi hamam ve cami bulunmaktadır. Köy 1980’den beri koruma altına alınmış ve “Kentsel ve Doğal Sit Alanı” ilan edilmiştir. 2014’ten beri de Unesco Dünya Mirasları Listesi’ndedir.
Cumalıkızık evleri genelde üç katlıdır. Evlerde kullanılan yapı malzemesi taş, ağaç ve kerpiçtir. Köydeki 270 evin yaklaşık yarısı kullanılmaktadır. Evler sarı, beyaz ve mor renklerle boyalıdır. Köyün sokakları oldukça dar ve taş döşelidir. Kaldırımsız ve yağmur sularının birikmesini önlemek için sokağın ortası çukur şeklinde yapılmıştır.
1998’den beri haziran ayı içinde “Ahuudu Şenliği” düzenlenmektedir. Ahududu köyün simgesidir.
Köy tarihi dokusu nedeniyle film, dizi ve belgesel çekenler ya da çekmek istenler için doğal plato işlevi de görmektedir. Kurtuluş savaşını anlatan Kurtuluş ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunu anlatan Kuruluş ve Kınalı Kar dizileri burada çekilmiştir.
Cumalıkızık’ta bir kaç tane otel ve pansiyon var. Ayrıca köyün içinde adım başı kahvaltı, gözleme, mantı vb. yiyecekleri bulabileceğiniz onlarca yer var.
Cumalıkızık Köyü, insanların sıcaklığı ve misafirperverliği, tarihi evleri, daracık sokakları, organik sebze – meyve ve elişi satan dükkanlarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.
Havanın güzel olduğu bahar aylarında özellikle hafta sonları köy 50 bine yaklaşan misafiri ağırladığı söylenmektedir.
Bursa’ya gidenlerin şehrin yanı başındaki müze köyü, Cumalıkızık’ı görmeden geçmemeleri gerekir.