ÇELİŞKİLERİN BAŞKENTİ : TAHRAN

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Tahran, İran’ın en büyük şehri ve başkentidir. Tahran köklü geçmişi, kültürel zenginliği ve mimari mirasıyla görülmeyi hakeden bir Ortadoğu başkentidir.
Bab’îlik dininin kurucusu Bab (sonradan Bahaî’lik), Zerdüştlük dininin kurucusu Zerdüşt, Mani ve Mazdek dinlerinin kurucusu Mani, burada doğmuş ve yaşamıştır.
Tahran ismi Farsçada “sıcak yer” anlamına gelmektedir. Yazları çok sıcak geçmektedir.
İran’ın nüfusu 82 milyon ve yüzölçümü 1.648.195 km²’dir. Başkent Tahran ise, 15 milyonu aşmış bulunmaktadır. Ülkenin büyük bölümü çöl ve dağlıklık. İran dünyanın en dağlık ülkelerinden biridir.
Tahran’da konaklama sıkıntılı olup çok fazla otel bulma şansınız bulunmamaktadır. Gitmeden önce yerinizi ayarlamanız gerekir. Ayrıca otel ve hostellerde pahalı sayılabilecek düzeydedir.
Tahran’da turistler dahil bütün kadınlar başını örtmek zorundadır. Otobüs ve metroda kadın ve erkeklerin bölümleri birbirinden ayrıdır. Takside biarada oturabiliyorlar. Parklarda ve müze bahçelerinde flört eden gençlere rastlamak mümkün. Ülkemizin herhangi bir kentinde genelde İran’da özelde Tahran’dan daha çooook çarşaflı, peçeli, şalvarlı veya sakallı insana rastlamak mümkün. Sokaklarda hakim renk; kadınlarda siyah ve erkeklerde gri. Tahran’da gelişmiş bir metro ağı mevcut ve günün her saati çok kalabalık. Sokakta soru sorduğunuz hemen herkes yardım etmek için elinden geleni yapmaktadır. Yapacağınız her türlü alışveriş ve şehirlerarası otobüs biletlerinde –mutlaka ama mutlaka- pazarlık yapmalısınız.

Tahran’da gezilecek yerler :
Niavaran Bahçesi : 5 hektarlık alanda harika manzaralı bahçeler, Kaçar ve Pehlevi dönemlerinden kalma 6 tane saray/müze ( Saheb Qaranie Köşkü, Jahan-Nama Müzesi, Ahmet Şah Kaçar Köşkü, Niavaran Sarayı, Kütüphane Müzesi ve Otomobil Müzesi ) binası bulunuyor. Şah ve ailesinin yaşadığı saray günümüzde müze olarak kullanılıyor. İran Şahı ve ailesinin eşyaları, mobilyaları ve dünyanın dört bir yanından gelen hediyeler sergilenmektedir.
Gülistan Sarayı : Tahran’daki en eski tarihi yapı olup 400 yıl önce yapılmıştır. Saray Unesco Kültür Mirası Listesi’ndedir. Sarayın her bölümü için Güneş Binası, Mermer, Taht Salonu, Selam Salonu, Müze Salonu, Aynalı Salon, Havuz Odası, Kerim Hanlı Halveti, Fildişi Binası, Berelyan Binası, Badgir Binası, Elmas Salonu, Ebyez Sarayı ayrı ayrı bilet ( toplam 100 TL) almanız gerekiyor. Bence Tahran’da görülecek en güzel şey. Sarayda gördüğünüz herşey gözlerinizi kamaştıracaktır. Pehlevi döneminde de (1925-1979) burası kullanılmaya devam edilmiş. Aile Naivaran ve Sa’dabad Sarayları’nda yaşamış ve resmi resepsiyonlarında kullanmıştır.
Tahran Büyük Çarşı : Yaklaşık 10 km uzunluktaki bir alanı kaplamaktadır. Tahran ekonomisinin kalbinin attığı yer, çarşıda akla gelebilecek her türlü şeyi bulmak mümkün.
Ulusal Müze : Geçmişten günümüze İran tarihinin gelişimini görebileceğiniz etkileyici bir müze. Müzedeki eserler oldukça ilgi çekici.
Sa’dabad Bahçesi : Genel ismi Saadabad Kültürel ve Tarihsel Kompleksi’dir. Kacar Hanedanı için yapılmış ve daha sonra Pehlevi Hanedanının kullandığı, 110 hektar ( 1 hektar 10 dönüm ) büyüklüğünde bir arazi üzerine kurulu bu komplekste, Yeşil Saray, Bahman Sarayı, Su Müzesi, Güzel Sanatlar Müzesi, Millet Sarayı, Beyaz Saray, Ahmet Şahi Sarayı, Fersçiyan Müzesi, Üstad Behzat Müzesi, Omdivar Kardeşleri Müzesi, Milel Sanatlar Müzesi, Mir İmad Hat Müzesi, Araba Müzesi, Mutfak Müzesi, Askeri Müzesi gibi 19 adet yapı bulunuyor. Bahçeye giriş 15.00 TL olup her müze için ayrı ücret ( toplamda 100 TL’den fazla ödenmesi gerekiyor.) alınıyor. Tamamını bir günde gezmek mümkün değildir.
Milad Kulesi : Ankara'daki Atakule benzeri bir yapıdır. Tahran’ı kuş bakışı seyretmek için ideal. Ayrıca kulede yemek yenebilecek bir restoran bulunmaktadır.
Azadi Kulesi : 1971’da Pers İmparatorluğunun kuruluşunun 2500. yılında yapılmıştır. Anıt, 2.500 adet yüzyüze bakan taş ile süslenmiştir. Anıtın zemin katında Tarih Müzesi bulunmaktadır. Asansörle en üst kata çıkarsanız tüm Tahran’ı görebilirsiniz. Kuleye giriş ücretlidir. Anıtın bulunduğu meydan, Azadi Meydanı olarak bilinmektedir.
Ayrıca Tahran’da görülebilecek bir çok yer (Sinema Müzesi, Savunma Müzesi, Mücevher Müzesi, Halı Müzesi, İletişim Müzesi, şehri kuşbakışı görebileceğiniz teleferik, Derbent bölgesi ve kayak merkezi vb. gibi) var.
İran Türk vatandaşlarından vize istemiyor.


 

 

ÇELİŞKİLERİN BAŞKENTİ : TAHRAN