KÜLTÜRÜN VE TARİHİN İÇİÇE OLDUĞU BİR ŞEHİR : LVİV

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Lviv Ukrayna'nın batısında yer alan şehirdir. 860.000 kişilik nüfusunun %88'i Ukraynalı, %8'i Rus, %1'i de Polonyalıdır. Şehir Ukrayna’nın batı bölümünde, Polonya sınırındadır. II. Dünya Savaşından önce, bu şehirde Polonyalılar ve Ukraynalılar bir arada yaşıyorlarmış. Yani, uzun süre Polonya şehri olarak kalmıştır. Ancak, Polonya sınırlarının daha batıya kaydırılması ile Ukrayna sınırları içinde kalmıştır.
Şehirde Lviv Üniversitesi ve Politeknik Üniversitesi adlarında iki yüksek eğitim kurumu bulunur.
Lviv'de filarmonik orkestra ve Lviv Opera ve Bale Tiyatrosu bulunur. Tarihî şehir merkezi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alır.
Lviv Hürrem Sultan’ın doğum yeri ve cıvıl cıvıl meydanları, yeşilin içinde kaybolduğunuz parkları, ucuz restoranları tarihi binaları çikolata, kahve ve bira üretimiyle ile gezginler için çok güzel bir şehirdir.
Şehirde, para birimi olarak Grivnası kullanılıyor. 1 Amerikan Doları = 27, 1 Euro =29 ve 1 Türk Lirası ise, 8 Gravnası’dır. Bu nedenle: şehir bizim için çok ucuz geliyor. Özellikle: turistik mekanlar dışında gezerseniz, çok az parayla uzun zaman geçirme fırsatı bulabilirsiniz.
Lviv’de bir metro yok. Ama bunun yerine otobüsler, tramvaylar, ve taksiler var. Üstelik ulaşım birçok kentle karşılaştırıldığında çok daha ucuz. Genellikle her yaştan kadınların (kadınları çalışma yaşamının her yerinde bol bol görebiliriniz.) kullandığı tramvaylarla bir yerden bir yere gitmek 2 Grivna yani 25 kuruş. Lviv’de nereye giderseniz gidin – ister otobüs ister tramvay - 25 kuruş. İnanmak mümkün değil. Hostellerde geceliği 15 TL’ye kalabilirsiniz. Aynı zamanda oldukça güvenli bir şehir.
Şehirde çok fazla Türk bulunmakta olup bu nedenle ikinci dil Türkçe’dir. Türklere ait dükkanlara rastlamak mümkündür.
Türkiye ve Ukrayna, iki ülke vatandaşlarının kimlik kartı ile seyahatine imkan veren, bir anlaşma 2017 Mart ayına yürürlüğe girmiştir.
Lviv ya da Ukranya’ya giderken – yapacağınız tek şey - bütün ön yargılarınızı unutup gidin.
Ön yargıların olmadığı insan / şehir ya da ülke var mı ?
Görmekten hiç pişman olmayacağınız bir şehir Lviv.

LVİV’DE GEZİLECEK YERLER :
Old Town (Eski Şehir) : 1998 yılında UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası Listesi” ne dahil edilerek koruma altına alınmıştır.
Rynok Meydanı (Pazar Meydanı) : Şehrin siyasi, kültürel ve ticari hayatının merkezidir. Bütün etkinlikler burada yapılmaktadır. Meydanın tam ortasında; Belediye binasındaki kuleye çıkarsanız: şehrin güzel bir manzarasını izleyebilirsiniz. Bunun için tam 600 adım tırmanmanız gerekmektedir. Şehrin güzel manzarasını izlemek için değer.
Shevchenko Bulvarı : Şehrin ana caddesidir. Bütün ünlü mağazalar, kafeler, publar ve restoranlar, bu cadde üzerinde bulunuyor.
Liçakiv Mezarlığı : 1787 yılında kurulan bu mezarlık şehir merkezinde, yürüyüş mesafesindedir. Bu mezarlıkta: tüm politikacılar, yazarlar, oyuncular, dünya çapında tanınan opera sanatçılarının mezarları bulunuyor. 40 hektarlık bir alanı kaplamaktadır.
Potocki Sarayı : 1880’li yıllarda inşa edilmiştir. Potocki ailesi bir zamanlar, Avrupa’nın en güçlü ailelerinden birisiymiş. Bina bir süre Ukrayna Cumhurbaşkanı ikametgahı olarak da kullanılmıştır. Halen resim galerisi olarak kullanılıyor.
Opera Binası : Bina, 1897 yılında yapılmıştır. Bina Avrupa’nın en güzel opera binalarından birisi olduğu söylenmektedir.
Yüksek Kale : Bu tepeden şehrikuşbakışı seyredebilirsiniz.
Folk Architect ( Ulusal Halk Mimarisi ) Müzesi Shevchenko ormanı içinde, 60 hektarlık bir alan üzerine kuruludur. Bu alanda: 6 tahta kilise ve 120 yapı bulunuyor. Ukrayna ülkesinde yerel halkının yaşamı canlandırılıyor.
Boim Şapeli : 1609 – 1615 tarihleriarasında yapılmıştır. Şapeli önemli kılan iç ve dış yüzeylerindeki detaylı işlemelerdir.
Lviv Çikolata Fabrikası : El yapımı ürünleriyle ağız tadı meraklıları ve çikolata severlerin ilgisini çekiyor. Cam duvardan imalathane bölümünü seyredebilirsiniz.

Lviv Kahve Üretim Kafesi : Pazar Meydanı’nda bulunan kafe 2012’de açılmıştır. Bodrum katında kahve müzesi bulunan kafede kahve çeşitlerini tadabilir, hediyelik bölümünde çeşitli ürünler satın alabilirsiniz. Eğer yolunuz düşerse; romlu kahveyi (bardağın altındaki kahve sıcacık; üstündeki rom buz gibi ve birbirine hiç karışmıyor. Ama tadı,tek kelime ile muhteşem) deneyin, çok ama çok beğeneceksiniz.
Lviv’de müze, kilise, katedral ve sokak arası heykeller istemediğiniz kadar çok. Şehir açık hava müzesi gibi. Şehride görülebilecek tarihi mekanlar ve tadım yapılacak mekanlar yürüme mesafesinde olduğundan dolayı sokaklarda gönlünüzün dilediği gibi gece gündüz rahatça dolaşabilirsiniz. Şehirde çok ilginç müzeler, kiliseler ve kafeler bulunmaktadır. Örneğin; İkinci Dünya Savaşı’nda sığınak olarak kullanılan bir yer kafe olarak hizmet vermekte, kapısında silahlı(!) bir muhafız beklemekte, içeride dönemin silah araç ve gereçleri aksesuar olarak kullanılmakta ve bahçesinde düşürülen bir Nazi uçağının enkazı sergilenmektedir. Ayrıca içeride erkek garsonlar herhangi bir masadaki bir kadını kaldırıp, ellerini sandalyeye dayattırıp, arkadan popoları kırbaçlıyor ve masadakiler bunu kahkalarla izlediklerine, birkaç kez, şahit oldum.


KÜLTÜRÜN VE TARİHİN İÇİÇE OLDUĞU BİR ŞEHİR : LVİV