EGE’NİN MANDALİNA VE DENİZ KOKAN KÖYÜ : SIĞACIK

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Sığacık, İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı bir köydür. Seferihisar’a 5 km, İzmir’e 50 km uzaklıktadır. Seferihisar, Türkiye’nin ilk “sakin şehir” yani “cittaslow” olmasıyla da bilinen bir yer.
İlçe merkezinden mandalina bahçelerinin arasından kısa bir yolculukla köye ve denize varılıyor.
Sığacık’ta bir balıkçı barınağı ve bir yat limanı bulunuyor. Köyün nüfusu yaklaşık 3 bin civarındadır.
Köyde göze çarpan yapılardan en önemlisi Sığacık Kalesi’dir. Kalenin geçmişi Selçuklular dönemine dayanır. Şimdiki hali 1521- 1522 yıllarından kalmadır. Kale içinde geleneksel Sığacık evleri, cami, hamam ve ticari mekanlar bulunuyor. Kaleiçi’nde 300 ev var. Evler birbirine bitişik olup, bazıları tek bazıları iki katlıdır. Kaleiçi SİT Alanı.
21.06.2010’da faaliyete başlayan Teos Marina, denizde 480, karada 80 ve kanal rıhtımında 30 küçük tekne kapasitelidir. Uluslararası özelliklere sahip bir yer. Yunanistan’ın Samos Adası’na yaz aylarında karşılıklı feribot seferleri var.
Tarihi M. Ö.1000 yıllarına dayanan Teos Antik Kent, Sığacık’a 2 km uzaklıkta. Antik kent içine yer alan Dionyos Tapınağı dünyada Dionysos’a adanan en büyük tapınak olarak bilinir.
Yaz aylarında tatilcilerin vazgeçilmezi olan köyün Mavi Bayraklı plajı da var. Akkum, Akarca ve Ekmeksiz Plajları
Pazar günleri Kaleiçi’nde kurulan pazara Kadınlar Pazarı da deniliyor. Köy ve çevrede yaşayan kadınlar evde yaptıkları hamur işleri, reçel, turşu ve benzeri yöresel ürünleri satarlar. Pazarın müşteri ve ziyaretçileri genellikle İzmir ve çevresinden oluyor. Pazar bu haliyle Ege’nin özel pazarlarından biri sayılıyor.
Sığacık’ta gerek Kaleiçi’nde gerekse merkeze yakın plaj çevresinde her bütçeye uygun bir çok otel ve pansiyon seçenekleri vardır. Kaleiçi’ndeki ev pansiyonları yaz kış açık. Deniz ürünlerini bol ve taze yiyebileceğiniz çok çeşitli restoranlar mevcut.
Ayrıca Kaleiçi’nde birbirinde güzel takılar, yerel kıyafetler ve hediyelik ürünler alınabilir.
Her yıl eylül ayında Mandalina Festivali düzenleniyor.
Yine denizin ve doğanın tadını çıkarabileceğiniz tekne gezileri var.
Arnavut kaldırımlı dar sokakları, kimi bembeyaz kimi rengarenk boyalı küçük evleri ve mandalina kokulu bahçeleriyle vazgeçemeyeceğiniz bir yer.
Sığacık’ın sıcakkanlı ve misafirperver halkı, denizi, doğası ve tarihi sizi bekliyor.

 


 

EGE’NİN MANDALİNA VE DENİZ KOKAN KÖYÜ : SIĞACIK