AZERBAYCAN’IN BAŞKENTİ RÜZGARLI ŞEHİR : BAKÜ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin, Hazar Denizi’nin batı kıyısında yer alan başkenti, en büyük şehri, politik, kültür ve ticaret merkezidir. Azerbaycan nüfusunun (10 Milyon) 1/3’i burada yaşamaktadır. Bakü eski ve yeniyi bir arada bulabileceğiz güzel bir yerleşim bölgesidir.
“İçeri Şehir” denilen eski şehirde dar sokakları ve birçok yapıyla birlikte görebilirsiniz.
Yeni şehirde ise gökdelenler, çağdaş mimarinin birbirinden değişik örneklerini, alışveriş ve eğlence merkezleri bir arada bulunmaktadır.
Hazar Denizi’ne kıyısı olması nedeniyle plajları oldukça güzeldir. Bölge aynı zamanda petrol ve gaz endüstri merkezidir. Bütün bu zenginliğin Azeri halkına yansımadığını, sokaktaki insanlarla konuştuğunuzda görmek mümkündür. (Bu -sadece ve sadece- bir gezi yazısı olduğundan dolayı ülkenin ekonomik ve sosyal yapısına ilişkin düşüncelerime yer vermemekteyim.)
Hazar Denizi kıyısındaki bu güzel şehir Bakü’ye Azeri dilinde “Bakı” denilmekte ve “Rüzgarlı Şehir” anlamına gelmektedir. Bakü’de yaz ve kış rüzgarlara ev sahipliği yapmaktadır.
Bakü’de Gezilecek Yerler :
İçeri Şehir: “Köhne Şehir”de denilen bölge Bakü’nün merkezinde yer almaktadır. Bölge pek çok (ellinin üzerinde) tarihi yapıyı içinde barındırmaktadır. 2000 yılında Unesco Dünya Mirası Listesi’ndedir.
Alev Kuleleri: Modern Bakü’nün simgeleri arasındadır. 190 metre uzunluğundaki 3 gökdelen LED ekranlarla geceleri alev görüntüleri oluyor. Bu görüntüler şehrin tamamından görülmektedir.
Kız Kulesi: 12. yüzyıla ait bu yapı, şehrin en eski eserlerinden biridir. 30 metre yüksekliğindeki kulenin terasından şehri seyredebilirsiniz. İçeri Şehir’de bulunmaktadır.
Şirvan Şahlar Sarayı: 15. yüzyılda inşa edilen bu yapı Ortaçağ mimarisinin örneklerindedir. İçeri Şehir’de bulunmaktadır.
Ateşgah: Ateşe tapanların kutsal mekanlarındanır. Günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Bakü’ye 30 km uzaklıktadır.
Yanardağ: 1950’li yıllarda bir çobanın ateş yakması sonucu tesadüfen bulunmuştur. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği bir alandır. Şehir Merkezinin dışındadır.
Haydar Aliyev Kültür Merkezi: Şehrin en popüler binalarından biridir. Merkezde sergiler düzenlenmekte ve konserler verilmektedir. Mimarisi oldukça ilginç bir yapıdır. Merkezde konser salonları, sanat galerileri, müzeler ve kütüphane bulunmaktadır. Azerbaycan Halı Müzesi: Dünyaca ünlü Azerbaycan halı sanatı adına hizmet vermektedir. Müzede 6000’in üzerinde halı bulunmaktadır.
Bayrak Meydanı: Azerbaycan’ın birlik ve bütünlüğünü simgelemektedir. Bayrak direğinin yüksekliği 162 metre ve ağırlığı 220 ton. Bayrağın eni 35 metre, ağırlığı 350 kilo ve toplam alanı 2450 m2. Dünyanın en büyük bayrak direği ve bayrağıdır.
Minyatür Kitap Müzesi, Fahri Hıyabanı ve Gobustan gazetemizde ayrı sayılar olarak yayınlanacaktır.
Ayrıca Bakü Bulvarı, Deniz Kenarı Milli Parkı Nizami Caddesi, Bakü Filarmoni Binası, Televizyon Kulesi, Çeşme Meydanı, Bulvar Park, Kristal Salon ve Apseron Yarımadası, Sorge Meydanı, Edebiyat Müzesi, Türk Şehitliği, Mugam Müzesi, Televizyon Kulesi, Hayvanat Bahçesi ve Finicular görülmeye değerdir. Şehir akşamları ışıklandırılınca bambaşka bir güzelliğe bürünmektedir.
Azerbaycan’ın başkentinde gezilecek yerlerin büyük çoğunluğu kentin tarihi kısmında yer alan İçeri Şehir’de bulunuyor. Bütün bölgeyi yürüyerek gezmek mümkündür. Ateşgah, Yanar Dağ ve Gobustan’ı (zamandan tasarruf için) uygun bir turla gezmek en uygun olanıdır. Bakü’de her şey için - mutlaka ama mutlaka – pazarlık edilmelidir.
Azerbaycan’da müzelerde yerli ve yabancılar için ayrı bilet fiyatı uygulanmaktadır.
Azerbaycan’da hemen herkesin Türkiye’ye karşı büyük bir ilgisi ve sevgisi bulunmaktadır. Gençlerin büyük bir kısmı Türkiye’de yaşamak istemektedir.
Bakü’de her keseye uygun konaklama imkanı bulunmaktadır. Yemekleri damak tadımıza uygundur. Adana Kebabı, Döner, Yaprak Sarması vb. gibi. Ayrıca Düşbere Çorbası, Üç Bacı Dolması ve Şah Pilavı denemeye değerdir.
Şehir gece ve gündüz güvenlidir.
Azerbaycan Türk vatandaşlarına (yeşil pasaport hariç) vize uygulamamaktadır. Türk vatandaşları kapıdan 60 günlük vize alabilmektedir. Azerbaycan para birimi Manat’tır. 100 Türk Lirası 47 Manat’tır.
Bakü’ye giderseniz yabancılık çekmezsiniz

 

.

AZERBAYCAN’IN BAŞKENTİ RÜZGARLI ŞEHİR : BAKÜ