LEYLA İLE MECNUN’UN ŞAİRİ NİZAMİ’NİN ŞEHRİ : GENCE

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Gence, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den ikinci büyük şehridir. Bakü’ye uzaklığı 360 km’dir. Gence Çayı şehrin içinde geçmektedir. Şehir, Çarlık döneminde Çariçe Elizabet’a atfen “Elizavetpol”, Sovyetler zamanında Bolşevik lider Sergey Kirov’a hitaben “Kirovabad” ve 1989’den bu yana da “Gence” adını kullanmaktadır.
Gence’de Gezilecek Yerler :
Nizami Gencevi’nin Anıt Mezarı : Gence, Leyla ile Mecnun mesnevisinin ünlü şair Nizami Gencevi’nin adıyla özdeşleşmiştir. Anıt mezarın yanında şairin eserlerini anlatan heykeller bulunmaktadır. Yine anıtın yakında bulunan türbede şairin anne ve babasının mezarları var. Ayrıca anıtın tam karşısında müze bulunmaktadır. Müzede Nizami’nin, eserlerini anlatan tablolar, şairin heykeli, el yazmalarının bir fotokopisi vb. objeler sergilenmektedir.
Nizami Gencevi, 12.yüzyılda Azerbaycan’ın Gence şehrinde yaşamış şair ve düşünürdür. Felsefe, edebiyat, astronomi, tıp ve geometri alanlarda çalışmalar yapmıştır. Eserleri; Leyla ile Mecnun, Ferhat ile Şirin, Sırlar Hazinesi, İskendername ve Yedi Güzel. Şehir merkezine uzak bir noktadır.
Şişe Ev (Butulka) : 1966’da yapılmış tarihi bir ev. Binanın yapımında 44 bin şişe (butulka) ve deniz taşı kullanılmıştır. Halen ikametgah olarak kullanılmaktadır. Gezginlerin uğrak yerlerindendir.
Cuma Mescidi : Şehrin merkezinde ve en ilgi çekici yapılarındandır. 17. yüzyılda kırmızı tuğlalardan inşa edilmiştir. Yanı başında medrese, hamam ve mezarlık bulunmaktadır. Azerbaycan’da cami kelimesi yerine mescid kullanılmaktadır.
Atatürk Bulvarı : Şehrin en uzun ve işlek bulvarlarından birisidir. Bulvar üzerinde Tarih, Akademi ve Cumhuriyet Müzeleri bulunmaktadır.
Alexander Nevsky Kilisesi : 1887’de yapılmış ve oldukça ilgi çekici bir mimari yapıdır. Kilisenin içinde fotoğraf çekmek yasak.
( Kilisenin fotoğrafını çektikten sonra polis tarafından 15 dakika sorguya çekilerek gözaltına alınmak istendim. Polisin “Sen Rum musun? Niye resim çekiyorsun. Amacın nedir?” gibi abuk sabuk sorularına yanıt vermek zorunda kaldım.)
Ayrıca Hükümet Binası, Han Bağı Parkı, Şah Abbas Kervansarayı (tadilatı yapılmakta), Haydar Aliyev Parkı, Cevat Han Türbesi ve Ticaret Merkezi içindeki Gence Pazarı gezilip görülmesi gereken yerlerdendir. Yine şehir merkezinde Nesimi, Şah İsmail ve Şeyh Bedrettin’in heykelleri bulunmaktadır.
Nizami Gencevi Anıt Mezarı dışındakilerin hepsi yürüme mesafesindedir. Anıt mezara şehir içindeki dolmuşlarla gidilebilir.
Şehirde her keseye uygun konaklama imkanı bulunmaktadır. İnsanları yardımsever, samimi ve sıcak kanlıdır.
Yolunuz Gence’ye düşerse, Leyla ile Mecnun ve Ferhat ile Şirin’in şairi Nizami’ye Anadolu’dan selam söyleyin.


 

LEYLA İLE MECNUN’UN ŞAİRİ NİZAMİ’NİN ŞEHRİ : GENCE