Bakü Fahri Hıyaban (Ulusal Şeref Mezarlığı)

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki “Fahri Hıyaban” adlı mezarlık açık hava heykel müzesini anımsatıyor. Buraya defnedilmiş insanların mezarının üstünde o kişinin heykeli ve büstü bulunuyor.
Azerbaycan’da mezar taşlarının üstünde çoğunlukla defnedilen kişinin resmi bulunur
Bakü Fahri Hıyaban (Ulusal Şeref ) Mezarlığı Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 27 Ağustos 1948 tarihli kararı ile kurulmuştur.
Burada yatanlar Sovyet döneminde ve bağımsızlık döneminde devletin üst kademelerinde görevde bulunmuş, tanınmış bilim, edebiyat, kültür, güzel sanatlar dallarında üstün başarılar elde etmiş ve İkinci Dünya Savaşı’nda Alman faşistlerine karşı savaşarak “Sovyetler Birliği Kahramanı” unvanını kazanmış insanlardır.
(Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde kahramanlık olarak tanımlanacak bir faaliyet gerçekleştirenlere madalya, en yüksek nişan olan Lenin Nişanı ile birlikte verilirdi. Madalya en çok İkinci Dünya Savaşı yıllarında verilmiştir. Bu dönemde 11.635 kişi madalya ile ödüllendirilmiştir. 16 Nisan 1934 ile Sovyetler Birliği’nin dağılmasına kadar toplam 12.745 defa verilmiştir. Sovyetler Birliği’nin en yüksek onur madalyasına verilen isimdir. )
Haydar Aliyev, Ebulfez Elçibey, Azerbaycan’ın ünlü şairlerinden Bahtiyar Vahapzade ve Samet Vurgun, Azerbaycan’ın önemli ressamlarından Azim Azimzade, opera bestecisi Üzeyir Hacıbeyli ve oyuncu Nesibe Zeynalova gibi onlarca kişi yan yana yatıyor burada.
Bu özelliğiyle Moskova’daki Novodeviçe, Paris’teki Pere Lachaise ve Kiev’deki Lychakiv Mezarlığı’nı anımsatmaktadır.
Ayrıca protokolü gereği, Azerbaycan’a gelen yabancı devlet adamları Haydar Aliyev’in anıt mezarını ziyaret ediyor.
Çevre düzenlemesi, korunması, temizliği ve bakımı için görevli onlarca görevlinin çalıştığı mezarlık, Bakü’ye gelen turistlerin ilgisini çekiyor

Bakü Fahri Hıyaban (Ulusal Şeref Mezarlığı)