2016 TÜRK DÜNYASI BAŞKENTİ: ŞEKİ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Şeki, Azerbaycan’ın, kuzeyinde, başkent Bakü’nün 370 km kuzey batısında Büyük Kafkas sıradağlarının eteğinde yer alır. 1846- 1968 arasında Nuha adını taşımış. Azerbaycan’ın en eski şehirlerinden ve önemli turistik bölgelerinden biridir. Şehir, 2016 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmiştir.
Şeki’de GezilecekYerler :
Han Sarayı, Şeki Kalesi’nin içinde 2 katlı ve dikdörtgen bir yapıdır. Sarayın en önemli özelliklerinde biri hiç çivi kullanılmamış olmasıdır. Diğer bir özelliği ise duvarları ve tavanlarındaki kalem işleri ve minyatürlerdir. Sarayın kapı ve pencerelerinde rengarenk camlar kullanılmış ve güneş ışığının odalara yansımasının seyrine doyum olmuyor. Saray geniş bir bahçe içeresinde ve binanın köşelerinde beş yüz yılı arkada bırakan 2 çınar ağacı bulunmaktadır. Sarayın odalarındaki kalem işleri ve minyatürlerin fotoğraflarının çekilmesine izin verilmemektedir. 300 metrekarelik alanda yer alan saray, 10 metre yüksekliğinde, 8,5 metre genişliğinde ve 32 metre uzunluğa sahiptir. İran’daki sarayları andırmaktadır.
Halk ve Uygulamalı Sanatlar Müzesi, kalenin içinde bulunmaktadır. Müze binası tarihi bir yapı olmasına karşın, müzenin içi gelişi güzel düzenlenmiş durumdadır.
Şeki Kervansarayı, 18. yüzyılda inşa edilmiştir. Bir katı bodrum olan yapı üç kattan ve 300 odadan oluşmaktadır. Kervansarayın içi kaderine terk edilmiş görünümdedir. Yapının sokağa bakan odaları hediyelik eşya satan dükkanlar olarak hizmet vermektedir. Şehir mimarisine uygun 2 kapısı mevcuttur. Kervansaray altı bin metre kare alana kuruludur.
Ayrıca S.Rahman Ev Müzesi, Şeki Hanlarının Evi, Agvanlar Hamamı görülebilir. Buraları açık bulmak tümüyle tesadüf eseridir.
Gezilip görülen bu yerlerle ilgili herhangi bir broşür bulmak mümkün değil.
Şeki Helvası ve Şeki Pitisi şehrin adı ile bütünleşmiştir. Şehirde bütün evler üçgen çatılıdır.
Şeki’de de Türkiye’ye özel bir ilgi duyuyor ve sizinle konuşmak istiyorlar.
Şeki oldukça küçük bir şehir olduğundan dolayı kısa sürede yürüyerek gezmek mümkündür. Şehirde uygun konaklama imkanları bulunmaktadır.
Bakü – Şeki arasında tren seferleri bulunmaktadır. Azerbaycan’da tren seferleri gündüz değil gece ve sınırlı sayıda yapılmaktadır.
Şeki, Azerbaycan’ın en eski şehirlerinden ve önemli turistik bölgelerinden biri olmasına karşın, şehrin sokaklarında dolaştığınızda, insanlarla konuştuğunuzda ve gördükleriniz karşısında unutulmuş şehir duygusu yaratmaktadır. 
 

 

2016 TÜRK DÜNYASI BAŞKENTİ: ŞEKİ