STALİN MÜZESİ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Dünyada siyasal gelişmelere yön veren ve insanlık tarihine damgasını vuran liderlerin yaşamları hep merak edilir. Nerede doğdular, nasıl yaşadılar vb. gibi. Yaşadıkları dönemde yaptıklarıyla geniş halk yığınları tarafından çok sevilmesi ölesiye düşmanlarının olmadığı anlamına gelmemektedir. İşte bu liderlerden birisi de, Josef STALİN’dir. Stalin bir Gürcü idi.
Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e bir gezi olanağı bulunca çok sevindim. İstanbul’dan Tiflis’e uçak biletimi aldım. Uçağım başkente gece yarısı ulaştı. Kalacağım otel Tiflis’in merkezinde idi. Havaalanından otele taksiyle giderken şehir bütünü ile ışıklandırılmış ve parıl parıl parıldıyordu. Şehrin ortasında Kura Nehri geçiyordu. Heykeller, köprüler ve binalar göz alıcı bir güzellikteydi. Bu güzellikte insanı sarıp sarmalıyordu. Yabancı bir ülkede ve şehirde olmanın tedirginliği üstümde kalmamıştı. Kısa bir süre sonra otele ulaştım. Minibüsü terk edip otele girerken oldukça mutlu sayılırdım. Görmek istediğim bir ülkede idim ve ertesi gün Stalin’in doğduğu şehre gidecektim. Bu duygu ve düşencelerle odaya çıktım ve güzel bir uyku çektim. Sabah erkenden kalkıp duşumu aldım. Gori’ye gitmek için yola çıkmaya hazırdım.
Gori, Batum ve Tiflis arasında ve Gürcistan’ın en eski şehirlerinden biri. Kentin adı Gürcücede “tepe” anlamına gelmektedir. Gori'nin en önemli özelliği Sovyet Sosyalist Cumhuriyet Birliği’nin Josef STALİN’in doğduğu yer olmasıdır. Sovyet döneminde endüstri merkezi iken, Sovyetlerin çözülmesinden sonra ekonomik olarak yoksullaşmış ve nüfusun çoğu kenti terk etmiştir. Kentin nüfusu 50 bin civarında bulunmaktadır. Başkent Tiflis’e 76 km uzaklıkta bulunmaktadır. Tiflis’den Gori’ye dolmuşlar veya taksi ile gidilebilmektedir. Taksi ve dolmuşlar bize göre oldukça ucuzdur.
Stalin Müzesi, doğduğu evin hemen arkasında yer alıyor. 1951 yılında ulusal müze olarak açılan bina Stalin’in ölümünden sonra onun hayatının anlatıldığı bir müzeye dönüştürülmüş. 6 bloktan oluşan müzede Stalin’in ofis mobilyaları, fotoğrafları, makaleleri, belgeler, kişisel eşyaları, aldığı hediyeler vb. sergileniyor. Müzede, Stalin’e ait birçok eşyayı içinde barındırmaktadır. Müze binasının bahçesinde Stalin’in doğduğu iki odalı küçük eve hiç dokunmadan koruma altına almışlar. Oldukça küçük olan evde Stalin’in yatağı, masası ve sandalyesi bulunuyor. Müzenin bahçesinde ise Stalin’in özel vagonu ve vagonunda banyosu, yatak odası, çalışma odası ve toplantı odası bulunmaktadır.
Josef STALİN (asıl adı Yosif Visaryonoviç Cugaşvili ) 18 Aralık 1878 - Gori ve 5 Mart 1953 Moskova tarihleri arasında yaşamıştır. 1922’den 1953’e kadar Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri olarak görev yapmıştır. Gerek Sovyet halkları gerekse dünya halkları İkinci Dünya Savaşı’nda faşizmi yenmiş olmanın gururunu duyuyor ve bu zaferin simgesi Stalin’i seviyor. Stalin Rusça’da “çelik” anlamına gelmektedir.
Müzeyi gezmek için dünyanın dört bir yanında insanlar Gori’ye gelmektedir. Bu haliyle müze, kentin geçim kaynağı olmuş durumdadır
Ayrıca Gori’de gezilecek yerler ise; Stalin Müzesi, Stalin Caddesi, Savaş Müzesi ve Gori Kalesi’dir.


 

STALİN MÜZESİ