GOBUSTAN ULUSAL PARKI VE KAYA RESİMLERİ

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Gobustan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün 60 km güneyinde Karadağ bölgesinde yer alan dağlık bölge. Pek çok dağ geçidini barındıran bölgenin adının buradan geldiği bilinmektedir.
Gobustan, Azerbaycan’ın tarih öncesi çağlardan günümüze kadar çok sayıda medeniyet eserlerinin sergilendiği bir açık hava müzesidir. Gobustan Milli Parkı 4400 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Parkın uzunluğu kuzeyden güneye 100 km ve genişliği 80 km’dir. Bölge petrol, gaz yatakları ve çamur volkanları açısından zengindir.
1947’den beri yapılan araştırmalar sonucu 750 kaya üzerinde yaklaşık 4 bine yakın insan ve hayvan resimleri, çeşitli işaretler ve damgalar bulunan araç gereçler bulunmuştur. Buradaki kaya resimleri kadın, erkek, arslan, ceylan,keçi ve yaban öküzü resimlerinden oluşmaktadır. Kaya resimlerindeki insan resimlerinin M.Ö. VIII. - V. bin ve hayvan resimlerinin ise yine M.Ö. XII. – IX. binli yıllara ait olduğu düşünülmektedir. Bölge bunların dışında, Taş Devrinden Orta Çağa kadar birçok yerleşim yeri, mezarlar ve çeşitli arkeolojik kalıntılar bulunmaktadır.
Gobustan bölgesinde bulunan kaya resimleri ve arkeolojik kalıntılar tarih, güzel sanatlar, arkeoloji ve doğa bilimleri için zengin malzemeler sunmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı Gobustan bölgesindeki kalıntılarının korunması insanlık için çok önemlidir.
Yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan kültür ve sanat eserlerini korumak üzere bölge açık hava müzesi haline getirilerek 1967’de milli park ilan edilmiştir.
Gobustan, 2007’de Unesco Dünya Miras Listesi’ne alındı.
Bölgede bir adet müze, gezi yolları, seyir terası ve çay içip dinlenebileceğiniz bir kafe bulunuyor. Müze ve diğer gezi alanları iki saatte gezmek mümkün.
Olurda yolunuz Bakü’ye düşerse Gobustan’da “Gaval Taşı” çalmadan oradan ayrılmayın.

GOBUSTAN ULUSAL PARKI VE KAYA RESİMLERİ