Sınav bazen her şeydir

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bir sene, aynı okulda birlikte çalıştığımız bir öğretmen arkadaşımla tanışmamız sırasında, “Hocam kaçıncı yılınızda atandınız?” diye bir soru yöneltmiştim.
Verdiği cevaba o kadar şaşırmıştım ki, verdiğim tepki, yüzümdeki şaşkınlık ifadesi ile sınırlı kalmıştı. Mezun olduktan tam 12 yıl sonra atandığını ifade etmişti o sırada. “Peki, bu 12 yıl içerisinde sınava kaç yıl hazırlandınız?” diye bir soru daha yöneltim şaşkınlığımı gizleyemeyerek.
Tam 4 yıl boyunca yoğun bir şekilde çalıştığını ama zaten sınırlı ataması yapılan bölümünde, bu sayının her yıl biraz daha düşmesi ile artık atanma umudunu biraz daha yitirdiğini söylemişti.
12 yıl boyunca geleceğini, hayatında yapmak istediği birçok şeyi de bu süreç içerisinde ertelediğini söyledi daha sonra.
16 yıllık okul hayatının ardından, 12 yıllık bir bekleme süreci çok uzundu doğrusu. Bu sürecin içine ne kadar çok şey sığdırmıştı kim bilir. Yoğun bir çalışmanın verdiği stresin yanında, “Şimdi sen boşuna mı okudun?” “Bu sene de mi atanamadın?” “Yazık bunca emek boşuna mı gitti?”... Daha saymakla bitmeyecek türlü soruların ardından verilen cevaplar ve kesinlikle sene boyunca ardı arkası kesilmeyen akıl vermeler, nasihatler vs.
Bazen bu söylemler o kadar fazla yoğunlaşır ki, artık adaylar girdiği her sınavı hayatının odak noktası haline getirmek durumunda kalıyor.
Yarın yapılacak olan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ nı düşündüğümde aklıma arkadaşımla konuştuklarımız geldi birden. Sınava, yaklaşık 1 milyon 234 bin 617 aday katılacak.
Yeni mezunlar ile birlikte yıllardır atanmayı bekleyen adayların da katılımıyla bu rakam, her yıl biraz daha artmaktadır maalesef.
Günümüzde, özellikle kamu kurumlarına yerleştirmelerin bağlı olduğu sınavlar, üniversite mezunu birçok kişinin yaşamını etkiliyor. Bu sınavı aday için, bulunduğu çevrenin baskısı sonucu oluşan stresin, yoğun çalışmanın ve bu çabanın sunucunda kazanılan bilgi birikiminin sonuç bulacağı bir sınav olarak da tanımlayabiliriz aynı zamanda.
İlkokul, ortaokul, lise, üniversite ve daha ilerisi… Bu süreçte yapılan sayısız sınavlar ile belirlenen amaca ulaşmak adına verilen çaba, bazen sonuç bulur, çoğu zaman da devam eder. Kimi üniversiteyi severek tercih ettiği bölümünde meslek edinmek, kimi çevresinde saygınlık kazanmak, kimi de ailesini memnun etmek için bulur kendini bu sürecin içerisinde. Umarım, adaylar açısından beklentileri karşılayan ve bu zorlu süreçleri sona erdiren bir sınav olur.
Tüm adaylara başarılar diliyorum.

Sınav bazen her şeydir