Akıl satıcılığı çeşitleri

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Acaba yeryüzünde kaç çeşit akıl satıcısı var? Benim rastladığım danışmanlara bakılırsa çok sayıda olsa gerek. Ben kimlerle karşılaşmadım ki...

Atlet komple... Atlet komple danışman her konunun uzmanıdır. Bilmediği yoktur. İğneden ipliğe her konuyu derinlemesine bilir. Bu türün ortaya çıkmasına bazen patronlar neden olur. Bazı patronlar danışmanı, “Nasılsa avuç dolusu para ödüyorum biraz da başka şeyleri incelsin ve anlatsın!” diye danışmanı her dalda altın madalyalı yarışmacı haline getirir.

Bedava veren... “Bedava sirke, baldan tatlıdır,” denir, bedava danışmanlık da baldan tatlıdır. İş adamlarını zevkten bayıltmak için onlara bir bedava danışmanlık seansı hediye edin.

Cart curtcu... Bu tür danışmanlıkta, danışman kendine bir şey sorulmasına fırsat vermeden, hiçbir şeyi beğenmez afra tafrayla oradan buradan ilgili, ilgisiz atar. İlk kerede yutulursa, devamını getirir hapı kutusuyla yutturur.

Çevrimci... Bu danışmanlık türünde süreçlere, çevrime kanca atılır ve akıl fikir ona takılır. Sonra hep birlikte dön baba dön dönülür.

Falcı... Bu tipler kristal küre ile dolaşır. Bunun dışında talebe göre bakla falı, tarot falı, Çin kurabiyesi falı, su falı, gazete falı filan da açıp istikbalinizi okuyabilirler.

Fiyakalı sözcük ustası... Bu danışmanlığın esasında basit bir konuyu güncel ve de bilgesel sözcüklerle anlaşılmaz bir hale getirme yer alır. Yeniden yapılanma, kıyaslama, çevrim yönetimi, yığışımlı organizasyonlar, sinerji vb sözcükleri sıkça kullanır.

Gerçekçi... Dili uzun, ömrü kısa danışman. Atalarımızın dediği gibi “Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar, bir köye hiç sokmazlar.”

Görünmez... Görünmeden iş gören danışman. Maaşını kimseye zahmet vermeden, ortalıkta görünmeden ve kimsecikleri rahatsız etmeden sessiz sedasız alır.

Günah keçisi... İşler doğru giderse kendinden, kendiliğinden veya tanrıdan, yanlış giderse mutlaka akıl sattığı kişiden bilen danışman.

İyimser... İşin hep iyimser yanını gösteren, kısa ömürlü olmayan danışman.

Kötümser... İşin hep kötü yanını söyleyen, uzun ömürlü olmayan danışman.

Muskacı... İşlerin iyi gitmesi için muska yazar, okur, üfleyen danışman. Bazıları daha ileri giderek kötülük gelmesi için karşıyı simgeleyen bir maketin orasından burasından iğnelenmesi ile başarılan vodoo sihri yapar.

Paradigmacı... Sürekli paradigma fıttırması yani değişmesi konusunu işleyen danışman. Paradigma, model, gözlük, bakış açısı, zaviye, pencere anlamına gelen bir sözcük. Bir müddet sonra danışman yene içmeden kesilir paradigma ile beslenmeye başlar.

Rötarlı... Tekerlek kırıldıktan sonra yol gösteren danışman.

Sallapati... Bir söylediği ile öbür söylediğini tutmayan danışman. Sorulduğunda öyle bir kılıf uydurur ki dinleyenin aklı yuvasından fırlar.

Sansasyoncu... Piyasada rakiplerce söylenen laflara tam zıtlıkta, ters laf edilerek ilgi çeken danışman. Takım çalışması gündemde ise bireysel çalışmanın ne kadar iyi olduğu anlatılır, bireysel çalışma gündemde ise bireysel çalışmanın faziletlerinden bahsedilir. Bu ilgi çekici sayılan aykırılıkların çoğu ne hikmetse daha önce öyle veya böyle bir şekilde batı literatürüne geçmiştir.

Söylenen... Hep kendine pay çıkaran yönetici. ”Ben olmasam çoktan batarlardı. Yani, kardeşim en basit şeyleri bile beceremiyorlar, bana geliyorlar!” diye bol bol dert yanar.

Sürü sepet... Tanıdık bir alay danışman. “Ayıpsız akıl üretsin,” diye bir araya getirilir ama danışmanlar kendi aralarında anlaşamadıkları için bir sonuç çıkmaz. Danışmanların boşta gezdikleri fark edilene veya kuruluş zora düşene kadar maaşlarını hak etmeye devam ederler.

Terapist... Her konuda, her dilde bire bir insanlarla konuşarak istim bıraktırarak rahat ettiren danışman. Çok bilinmese de piramit dışından güvenilir birine dert yanmanın sonsuz yararları vardır.

Yatırcı... Hangi yatıra gidilmesi gerektiğini bilen ve söyleyen danışman. Tuz Baba, Zuhurat Baba, Telli Baba ve diğer nice babaların adresini bilir, yerini gösterir.

Zapturaptçı... Asma ve kesme üzerine uzman danışman. Kaç kelleyi nerede ve nasıl kopardığını korku salacak şekilde anlatır.

Ama benim en çok sevdiğim danışman cinsi biraz daha farklı –

Dost danışmanın müşterisini aportan... Bu danışman başkalarının müşterilerini ayartır, hem de yakından tanıdığı, hatta okul arkadaşı bile oldukları diğer danışmana telefon edip “Zaten biz bu hizmeti o müşteriye veriyordum, hele bir projeyi bitireyim sonra sana geri dönerim!!!” ağzıyla, eski dost kisvesi altında kazık

atlattığını sanır. İş yaşantısında necip sayılabilecek aportma ve kopartma davranışına benim büyüdüğüm yörelerde en kibar ve en hafif tabiriyle ahlak yoksunluğu deniyor!

Akıl satıcılığı çeşitleri