G den K ya davranış kokteyli...

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Davranış kokteyllerini yazmaya devam ediyorum.


Gazelci... Genellikle çözemeyeceği konulara el atan, bu konularda bol şikâyet ederek, ahkâm kesen, akla hayale gelmedik kalıcı ve köklü çözüm üreten, aklı evvellere akıl öğreten ama dibinde bulunup da pisliğine katlandığı kolayca temizleyebileceklerini öylece bırakan, bizzat el atabileceklerini başkalarına havale eden, yapabileceklerini asla yapmayan kim?



Giyimde özenti... Frapan ve değişik renklerden uzak duran, koyu kahve, gri ile siyahın kasvetini seven, önünde ve ardında ne yazdığı hakkında hiç bir bilgisi olmadığı halde yabancı dilde acayip sözcükler dolu tişört giyen kim?



Gözü kara... Kızınca gözü, gönlü, dünyası kararıp, çaresizlikten fizik güce başvuran kim?



Grup cesareti... Birey olarak gösteremediği cesareti grup olarak çokça gösteren, bunu da aşırıya vardıran, birey olmaktan ürken, hemen bir klana - kabileye dâhil olan kim?



Hakkımı yediler.. Hep haklı olan, hayatta hep birisi tarafından hakkı yenen, hoca veya üstünün hep taktığı kim?



Hayran... Etrafta yabancılara kızar görünüp, sonra içinden gizliden gizliye hayranlık duyan, “Gâvur olmak zor!” diyen, yabancının yanında sıla hasreti ile hüzünlü türkü çağıran, “Ah, vah” eden, memlekete dönünce başı dönen, başka yerde yapmaya cesaret edemeyeceği her hareketi, edepsizliği yapan, yerli kimseyi beğenmeyen ve aşağılamaya bayılan kim?



Hele bir everelim... “Nikâhta keramet vardır!” deyip zifaf gecesi öncesinden başlayarak birbirinin gözünü oyan, dedikodu yapan kim?



Hemcinsi cinsine... Erkek erkeğe, kadın kadına toplanıp, pişpirik, konken oynayan gün yapan, geyik muhabbetine bayılan kim?



Herkesi aptal sanan... Kendini seven, sıra kaynatan, kuyrukta durmayı zül addeden, hemen kaynak yapan kim?



İcatsız... Dolmuş, geçici semt pazarı, hünkârbeğendi, imambayıldı gibi teknolojik hiçbir özellik taşımayan icatlar dışında dünyaya tanıttığı ve para kazandığı hemen hemen hiç bir icadı olmayan; kavramları - icatları ithal eden ama bir bütünün istediklerini alıp işine gelmeyenleri atan, çoğunlukla aldığının orasını burasını bozup, kullanım amacını yozlaştırıp kendine yontarken etrafı soyan kim?



İçi benim, dışı senin... Evinin içi temiz, her şeyi kapının önüne atan veya çirkef suyu, çöpleri, naylon torbaları, kâğıtları, molozları boş bulduğu her yere döken. Evinin dış duvarına “Buraya işeyen eşektir" yazısı yazar kim?



İman tazeleyen... Temizlik imandan gelir diyen ama ortalama ayda bir yıkanan kim?



İşgal hakkını kullanan... İnşaatların orasına burasına “Size vermiş olduğumuz geçici rahatsızlıktan dolayı özür dileriz" yazısı asarak kaldırımı ve yolu gereksiz işgal hakkını kendinde gören kim?



Kapağı atalım... İçeride, kendini dev aynasında kasım kasım kasan, dışarıya çıkınca boyunun ölçüsünü alıp, elin âdemine düşmanlık besleyen, Batılılar direnmeyi bıraksa çoğunluğu oralara kapak atmaya çalışan kim?



Kapkaççı... Kâğıt parayı avuçlayıp, salkım saçak pantolon veya önlüğün cebine koyan, ıslak ıslak müşterisine, sağa sola veren kim?



Karşısı temizlesin... Karşı tarafa kolayca suç isnat eden, suçu ispat etmek yerine karşıdakinin suçsuzluğunu ispatlaması veya temize çıkması için bekleyen kim?



Kestirmeci... Kestirmeyi seven, kolay çözümleri olan sorunları şiddet kullanarak çözeceğini sanan kim?



Kolayca sıyrılan... Kural, kaide, yasak, mikrop, virüs tanımayan, yasaklar hep yakınan, yakalanmaz ise her şeyi serbest sayan, yakalanınca “İdare et abi!” sözü ile çoğu zaman her işin içinden sıyrılmaya canla başla çabalayan kim?



Kolaycı... Çok kolay kızan, çok kolay affeden kim?

G den K ya davranış kokteyli...