Zihinsel düğüm nasıl çözülür

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Buda binlerce öğrencisi ile beraber yolculuk yapıyordu. Bir ara mola vermek için durdular. Herkes bir yerlere dağılmıştı. Buda öğrencilerine toplanmalarını işaret etti. Bir sohbet yapacaktı. Ağacın altına oturdu. Buda elinde bir mendil tutuyordu. Öğrencilerin hepsi elindeki mendile bakıyordu. Daha sonra Buda mendile üç düğüm attı. Öğrencilerine birinci sorusunu sordu. “Bu mendil düğümsüz haliyle aynı mıdır? Yoksa düğümler atılınca farklı bir mendil mi olmuştur?

 

Ön sırada oturan öğrencilerden birisi cevaplamak için doğruldu. Öğrenci “Bir bakıma aynıdır” dedi. “Çünkü mendilin kalitesi, kumaşı değişmemiştir. Düğümler onun doğasını değiştirmemiştir. İlk hali ile düğümlü hali aynı pamuktan yapılmıştır. Ama bir bakıma göre de değişmiştir. İlk önce düğümler yoktu. Ama şimdi düğümler var. Yüzeysel olarak, şeklen değişmiştir ama özünde aynı kalmıştır”. Bunun üzerine Buda şöyle dedi. “İşte insan zihninin durumu budur. Derinlerde düğümsüz kalır. Niteliği aynıdır, değişmez”. İnsanlar değişse de zihinleri aynı kalır. Yunus, Mevlana olabilirsin. Farklı bir bilince sahip olmazsın sadece bilincine düğümler atılmış olur. Bilincinin şekli değişse de özü aynı kalır.

 

Buda ikinci sorusunu sordu. “Düğümleri açmak için ne yapmalıyım?” Bu soruyu da başka bir öğrencisi cevapladı. “Nasıl düğüm attığını bilmeden hiçbir şey söyleyemeyiz. Çünkü düğümü çözmek için ters işlem yapmalıyız. Öncelikle düğümleri nasıl attığını bilmek zorundayız. Bunu öğrendikten sonra tersini yaparak düğümleri çözeriz.

 

Bu cevap üzerine Buda “Şu anda alışkanlıklarınızın, arzularınızın kölesisiniz. İşte bu kölelikten kurtulmak için nasıl köle olduğunuzu bilmek zorundasınız. Aynı şeyleri binlerce kez yapa yapa koşullandınız. İşte bu koşullanmadan çıkmanın yolu aynı işlemi tersinden yapmak olacaktır” dedi.

 

Hayatında beklenti içinde olmak seni mutsuzluğa götürüyorsa mutlu olmak için bunun tersini yapıp beklentisiz olacaksın. Hangi elinle yemek yiyorsun? Hangi elinle yazı yazıyorsun? Her insan davranış kalıpları ile yaşar. Araba kullanma kalıp davranışları, yemek yeme, uyuma, diş fırçalama, yürüme hepsi kalıplaşmış davranışlardır, alışkanlıklardır. Bedensel hareketlerimizin alışkanlık haline gelmesi gibi düşüncelerimiz de alışkanlık haline gelebiliyor.

 

Sürekli “Ne olacak benim halim?” sorusunu kendinize soruyorsanız bir süre sonra bu soru kalıbı otomatik olarak zihninizde dönüp durmaya başlar. Bu sefer de gitmesi için efor harcarsınız ama başaramazsınız. Siz negatif düşüncelerinizi belli bir süre tekrar ederseniz bir süre sonra bunlar alışkanlık haline gelir. Takıntı, obsesyon, kaygı, endişe gibi psikolojik sorunların temelinde bu negatif şartlanma vardır. Bütün bunlardan kurtulmak için sistemi tersine çevirebilirsiniz.

Zihinsel düğüm nasıl çözülür