Güzelliği ara

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Genç mürit Purnakashyapa eğitimini tamamlamıştı. Artık farklı diyarlara gidip insanlara yardımcı olması gerekiyordu. Vedalaşmak üzere üstadı Buda’ya geldi. “Üstadım” dedi. “Nereye gideyim? Senin mesajını nerelerde anlatayım?” Buda “Nereye gideceğini, nerede vaaz edeceğini sen seçebilirsin” dedi. Mürit Purnakashyapa “Bihar’ın uzak bir diyarı olan Sukha bölgesine gideyim” dedi.

Buda “Seçimini değiştirmen daha iyi olur” dedi. “Çünkü o bölgenin insanları çok zalim ve gaddardırlar. Çok fesat bir halkı vardır. Hiç kimse o bölgeye gidip sevgi, saygı, hoşgörü öğretmeye cesaret edemedi. Bunun için lütfen seçimini değiştir”. Purnakashyapa “Kimsenin gitmeye cesaret edemediği o yere gitmeme lütfen izin verin. Muhakkak birisi oraya gitmeli” dedi.

 

Buda “Madem bu kadar ısrar ediyorsun. O zaman sana üç soru soracağım. Vereceğin cevaplara göre gidip gitmeyeceğine karar vereceğim. O bölgenin insanları sana hakaret ederlerse, seni küçük düşürürse ne hissedersin, ne yaparsın, ne düşünürsün?” dedi.  Purnakashyapa “Bana yalnızca hakaret ederlerse iyi hissederim. Beni dövmedikleri için şükrederim. Beni dövmedikleri için ‘Demek ki iyi insanlarmış’ diye düşünürüm. Beni dövebilirlerdi de” dedi.

Buda “İkinci soru; peki seni döverlerse ne hissedersin?” Purnakashyapa “Çok iyi insanlar olduklarını düşünürüm. Kendimi iyi hissederim. Çünkü beni öldürebilirlerdi” dedi. Buda “Şimdi de üçüncü soruyu sorayım” dedi. “Seni öldürürlerse, ölüm anında ne hissedersin?” Purnakashyapa “Beni öldürürlerse beni bu dünyanın zahmetinden, sıkıntılarından, endişelerinden kurtardıkları, beni özgür bıraktıkları için onlara minnet duyarım” dedi.

Bunun üzerine Buda “Artık dilediğin yere gidebilirsin. Çünkü dünya artık senin için bir cennet. Bu his ve duyguyla sen cenneti yaşıyorsun. Kimse seni üzemez” dedi.

 

Bir defa olumlu zihni elde ederseniz, her zaman cennette yaşarsınız. Ama olumsuz zihne sahipseniz cehennem sizinle her yerdedir. Cenneti ya da cehennemi merak ediyorsanız içinize bakın.

Olumlu zihin her şeyi güzelleştirirken olumsuz zihin her şeyi çirkinleştirir. Ama sen nitelikle değil, nicelikle ilgileniyorsun. Nasıl mutlu ve huzurlu olurum demiyorsun. “Nasıl iki araba sahibi olabilirim, daire sayımı nasıl artırabilirim?” diye düşünüyorsun.

Sen cebindeki paranın sayısını artırmakla uğraşıyorsun. Hayatındaki güzellikleri fark et, çirkinlikleri unut gitsin.

 

Yaşam kaliteni artırmak için önce zihnini, algını değiştir. Bu dünyada cenneti yaşayan öbür tarafta da cenneti yaşar. Bu dünyada cehennemi yaşıyorsan, ölünce cenneti yaşayacağını umut etme. İçi kokuşmuş birisinin cennette ne işi var ki?

Her şeyin bir iyi bir de kötü yüzü vardır. Sen iyi yüzünü görmeye çalış.

Güzelliği ara