Artı -Eksi – İlginç...
Ne!!!
Bir # - “Bana gelecek haftaya kadar kalite çemberleri konusunda sıkı bir analiz yap.”
İki # - “Efendim dediğiniz gibi çok sıkı bir analiz yaptım, kalite çemberlerinin niçin kurulması gerektiğini buldum. Sekiz ana başlık halinde sırasıyla şunlar...”
Bir # - “Peki anladım. Şimdi söyle bakalım bunlar hep artıları, eksilerin, ilginç olanların neler olduğuna bakmadın mı? Bir mukayese yapmadın mı?”
İki # - “Bence artıları zaten kendi başına işin yapılmasını gerektiriyor. Eksilere bakmaya ihtiyaç duymadım.”
Bir # - “Ben sadece eksilere de bak demiyorum, bir de artıların ve eksilerin arasında nelerin ilginç olabileceğini tespit etmeni istiyorum.”
İki # - “Ne! Bir de ilginçler mi bulacağım şimdi !”
Bir konuya bakarken, sorulduğuna göre “Herhalde iyi şeylerin görülmesi isteniyor!” diye bir tahminde bulunarak, çoğu kez iyi taraflarını göstermek yeterli sayılıyor. Bazen geçmiş tecrübemiz bize kötü yanları vurgulayınca bunun pek de sevimli karşılanmadığını öğretmiş olabileceği için olumlu yönlerle yetinmek yolu seçiliyor. Hâlbuki tarafsız bakış açısı hem iyi hem de kötü tarafları göstermeli, hem de mukayeseye imkân tanımalı.
Eczacılık, sağlık söz konusu olduğu için olsa gerek, alıcısına en gelişmiş bilgi veren endüstrilerin başında yer alıyor. Reçeteli satılan bir ilaç prospektüsünde ilacın bilinen tüm yan etkileri yazar, bilinmeyenlerin de bilinmediği ayrıca belirtilir. Söylenenden farklı bir durumla karşılaşılması halinde derhal doktora başvurulması uyarısı yapılır. Çocuklardan uzak tutulması, beli bir ısıda korunması diğer uyarılar arasında yer alır.
Bazı malların arka kapağında içinde kullanıcı tarafından onarılmayacak parçalar olduğu ve kapağın sadece yetkili servis tarafından yapılması uyarısı bulunur. Kısaca “Açma, senin aklın ermez, yapabileceğin bir şey yok,” denir ama merak bu ya açan bakan, sonucuna katlananların sayısı da az olmuyor.
Artı – Eksi – İlginç yönteminde bir konu ele alınır ve önce bunun pozitif yanları maddeler halinde kâğıda dökülür. Daha sonra aynı işlem negatif yanlar için yapılır. En son olarak bu negatif ve pozitif yanların arasından ilginç olanlarının birkaç tanesi seçilir.
İlginç yanı olmayan bir konuya ilgi başkaca nasıl çekilebilir?