İyilik yap denize at!

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bazen yardım elimi uzattığım kişilerde daha başka geri çevirme biçimlerine rastlıyorum....

Aşağılama... Sen kimsin ki yardım veriyorsun tavrında “Seni aşar.... Senin aklın ermez.... Senin konun değil... Sen anlamazsın... Bu incelikleri kavraman zor... ” terslemesi yapılabiliyor.  

Bastırma ... “Olan olmuş, geçen geçmiştir, yeni bir sayfa açalım, eskiyi unutalım,” şeklinde oluşan yardımdan kaçış davranışı gösteriliyor, içerde yanan ateş sönmemiştir ama dışarıya belli edilmemeye çalışılmaktadır.

Başkasına aktarma ...  “Zaten bana baştan takmıştı. İntikam alıyor..” gibi namelerle nedeni zaten belli gerekçesi ile yardım geri çevrilebiliyor. 

Kızgınlığı başka yerden çıkarma... Kızgınlığa yol açma hedefi başka yere odaklanıyor ve intikam oradan alınıyor - “Evde kızar işte sağa sola bağırır; işte kızar evde başka türlü çağırır.”

Mazur gösterme ... “Dediğinde haklısın ama şunlar oldu, bunlar oldu,” gibi bir alay mazeretle kendini kurtarmaya çalışma haline başvuruluyor.

Yabancılaşma... Kişi kendini birçok olaydan uzak tutup, kapağı dışarı atarak, kendini soyutlamaya çalışıyor. Bu durumda da işe gecikme, işe ilgi göstermeme, işe devamsızlık gibi arazları sıkça baş gösteriyor.

İyilik yap denize at!