Savunma iyidir!

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Başkalarına yardımcı olmak da göründüğü kadar kolay olmuyor. 

Kimi zaman nasihatiöğüt verme yolunu seçeriz -

Nasihat ederiz çünkü... birçok insan nasihat vermeyi sever. Bunu önemli olduğumuz ve becerikli olduğumuzu göstermek için yaparız. Zaman zaman, tavsiyelerin konuyla doğrudan ilgisine veya tavsiyede bulunduğumuz kişinin becerilerine ne derece uyduğuna, duyduğu korkuya veya gücüne bakmadan konuşuruz. Uysun uymasın ona biçtiğimiz bir rolü nasıl oynamasını gerektiğini bir teknik direktör edası ile anlatmaya başlarız.

Kimi zaman baskı yapmayı deneriz -

Baskı yaparız çünkü... yardım etmeye çalıştığımız kişi savunmaya geçerse onu ikna etmek için tartışmaya başlar veya ona baskı yapmayı deneriz.

Yardım verdiğimiz tarafın savunma, yardımı geri çevirme halinin ortaya çıkması durumunda yardımımızın yanlış yolda ilerlediğini anlamamız gerekiyor. Ya zamanlamamız kötüdür veya o kişinin davranışı hakkında yanılgıya düşmüşüzdür.

Her iki durumda da durumu gözden geçirene kadar konu üzerinde ısrarla durmamız gerekiyor. Yardım alanın direnişine daha fazla baskı yaparak yaklaşınca o kişinin direnişi artıyor.

    Sonra da “Ne yaptıysam iflah olmadı,” diye de kendimizi mazur gösteriyoruz. Bununla kalsak iyi yardım etmek için daha neler yaparız, neler!

Savunma iyidir!