Müsait misiniz?

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Başkalarına yardım verme durumunda kalınca ben hangi ortam koşullarına bakıyorum -

Karşılıklı güven duyulmalı... İnsanlar arası güven unsurunun oluşmadığı bir ortamda yardım vermek veya yardım almak için boşa çaba sarf ediliyor, zira karşı tarafça yanıltma ve yanlış yöne sevk etme yollarına başvurulma sanısı hâkim oluyor.

Yardım durumunu "birlikte arayış" olarak algılanmalı... Eğer yardım, birlikte arayış yerine dikte ettirilme, nasihat alma, yanlışının yüzüne vurulması şekline dönüşürse, bu yardım değil daha ziyade yargılama oluyor.

Dikkatle dinlemeli... Özellikle yardım verenin konuşulanları yardım alandan daha dikkatle dinlemesi konuşma isteğini harekete geçiriyor. Yardım eden kişinin yardım alan kişinin konuşma isteğini harekete geçiren veya kolaylaştıran bir davranış içinde bulunması gerekiyor.

İhtiyaçlara bakmalı... Yardım, hem alanın hem de verenin karşıdakinin ihtiyaçlarını göz önüne almalı. Pozitif yardım eğer gerçek ise alan tarafından bir başka hoş karşılanıyor.

Bence insanın kendini öğrenmesinin en iyi yollarından biri bu ipuçlarından yararlanan yardım alma ve verme yöntemini kullanmaktan geçiyor. 

Müsait misiniz?