Yardıma direnenler!

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Ne zaman birine yardım için elimi uzatsam, kibarca reddediliyorum. Bu kadarı da fazla artık, tam yardım için vaktini harcamaya razı oluşken refüze ol.  

Bazen ben de duymak istemediklerim bana söylendikçe ısrarla direnç gösterebiliyorum. İnsanın güçlüklerini kendi kendine kabullenmesi oldukça zor oluyor. Bunları hele bir başkasının ağzından duyunca kabullenmek daha da zor oluyor. 

Direnmenin nedenleri çok çeşitli olabiliyor -

Beni bağımlı kılar! Bazen o derece bağımsız olmaya çalışıyoruz ki bir başkasının düşüncelerine bağlı kalmanın içimizde bir şeyleri rahatsız ettiğini düşünüyoruz. Yaşamımız boyunca bağımlı kalmak üzere birilerini arıyorsak bu bağımlılık ilişkisini bize yardım eden insanla olan ilişkilerimizde de görmeye çalışıyoruz.

Destek verir mi? Yardım sırasında yaşadığımızın güçlükleri farklı bir gözle daha açık seçik görmekten ziyade sempati ve destek veya haklılığımızın teslim edilmesini arıyoruz. 

Herkese güvenilir mi? Yardım sırasında zaman zaman bir insana ne kadar güvenebileceğimiz veya gözlemlerinin doğruluğu hakkında tereddüt içine düşebiliyoruz. Başkalarının kendimiz hakkındaki düşüncelerini öğrenmekten çekinebiliyoruz.

Hiç mi iyi tarafım yok? Çoğu kez yardım sırasında başkalarının güçlü özelliklerimizin değil de zayıf yanlarımız hakkında fikirlerini söyleyeceklerini tahmin ediyoruz. 

Oraları pas geç! Yardım sırasında bir ihmal gerçeğini kabullenmemiz veya düşünmek dahi istemediğimiz bazı eksik yanlarımız ortaya çıkabiliyor. Bu nahoş duruma pek dayanamıyoruz. 

Sen ne anlarsın ki!  Yardım sırasında karşı karşıya olduğumuz sorunun o derece özel ve benzersiz olduğunu ve bu nedenle hiç kimsenin hele hele dışarıdan bir kişinin durumu anlayamayacağını düşünebiliyoruz.

Direnmenin sağlam bir nedeni olması gerekiyor mu?...

Yardıma direnenler!