Feryadı figan

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

62 Numaranın öyküsünü yeni duydum - 

“Neredeyse ağlamak üzereydi. Kimse onu takdir etmiyor, herkesin yapamayacağı işleri başarıyla yapıyor ama onu görmezlikten geliyorlardı. Ağzınla kuş tutsa kimseye yaranamıyordu. Bu kadar çok çalışmasına karşılık ondan çok sonra işe giren birisi ondan daha fazla kazanıyordu.

Üstüne üstlük onu dinlemeye bile tahammülleri yoktu. Daha geçen gün kendinden daha kıdemli iş arkadaşına rencide olduğunu, kimsenin derdini dinlemediğini anlatıyordu ki, o bile “Amma da ağladın, ne yani her derdine çare mi bulacağız, sorunlarını anlatmak yerine çözmeye çalış” dememiş miydi!”

62 numara feryadı figan halde olsa gerek.

Evet, feryadı figan şeklinde bir davranış bozukluğu gösteriyor. Feryadı figana ağlama ve yakınma - davranışına, duyguların zedelenmesi, takdir görmeme, kıskançlık algı ve duyguları neden oluyor. Feryadı figan en rahatsız edici davranış biçimi. Daha önceleri kolayca yönetilen astlar sudan nedenlerden şikâyetçi, eşitsizlikten yakınan kişiler olur. 

Bu hastalığa ne çözüm var?

İnsanlara saygı gösterince onların da kendilerine olan saygıları artacağına, saygı göstermeyince kendilerine karşı olan saygıları azalacağına bakarak feryadı figan çalışana, iyi yapılan işteki başarısı tanınabilir, takdir edilebilir, çalışanın öz saygısı geliştirebilir yahut ta sesi yüksek çıkanın genel ahengi bozacağı, üzüm üzüme bakarak kararacağı için önce bir gözdağı verilir, sonra - sanki çare mi tükendi – gönderilir.

Ben ne mi yaptım?  Feryada karşı çare mi tükendi...

Feryadı figan