Siyasiler

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Radyoyu açıyorum tok sesli spiker anlatıyor, TV seyrediyorum spiker açıklıyor –
“Filanca partinin lideri yurt gezisini sürdürürken, bilmem ne köyündeki çeşme temeli atılış törenine katıldı. Yaptığı konuşmada (muhalefette ise) iktidara, (iktidara ise) muhalefete yüklenen bilmem partisi genel başkanı ...”


Siyasi partilerin başkanlarına lider adı yakıştırılıyor. Ana muhalefet partisi lideri gibi... Bunlar lider midir, yoksa kendilerini sayısı bin ile iki bin kişi arasında değişen çoğunu kendi iradeleri ile beğenip seçtikleri delegelere tekrar tekrar seçtirmeyi başaran genel başkan mıdır?

Politik liderlik ile genel başkanlık birbirine karıştırılıyor ve sanki aynı anlamı taşırmış gibi kullanılıyor. Genel başkan, lider değil seçilmiş yöneticidir. Liderler liderliklerini alın teriyle kazanmak durumdadırlar. 

Eğer liderlik model davranışlarıyla örnek alınacak kişiler ise bizde politik lider neredeyse yok; eğer liderlik gelip gitmek; gidip, gidip gelmek; gidermiş gibi yapıp kapı eşiğinden dönmek; gelip gitmemek, olur olmadık söylemlerle etrafı avutmak, koltuğa çöreklenip kalmak ise bizde politik lider çok.

Siyasiler