Niçin izlenir?

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Sahi izleyenler lideri niçin izlerler? Kesin olduğu bilinen bir kural var - her liderin en az bir takipçisi olması gerekiyor. İzleyicilerin sayısı çok olmakla beraber her şey niçin bir kişi - lider - üzerine kurgulanıyor?

Lideri, kendi istekleriyle izleyenlerin liderin başarısında rolü yok mu? Var olmasına var ama liderlerin kısalmayan gölgesinden ve lider kulluğundan bir kurtulabilseler daha iyi olacak gibi görünüyor. Henüz sözlüklerde tatminkâr bir lider izleyiciliği tanımı yer almıyor. 

Takipçilerin lideri izlemelerinin pek çok nedeni[i] olduğunu bir araştırma sonuçlarından öğreniyorum -

Takipçilerin % 40’ı lidere güvendiği için; % 28’i lideri sevdiği için; % 18’i lideri çabuk sonuca vardığı için; % 14’ü liderin bilgili olduğunu sandığı ve hata yapma ihtimalinin az olduğu için liderini izliyormuş.

İzleyicilerin, kişiliği, istek, ihtiyaç ve beklentileri, bağımsızlık ihtiyacı, sorumluluğu kabul derecesi, belirsizliklere karşı hoşgörüsü (toleransı), işe ve önemine verdiği önem, kuruluş amaç ve hedefleriyle özdeşleşme derecesi, bilgi ve deneyimi, karar verme sorumluluğun paylaşma derecesi liderlik çevrimine etki yapıyor.

Demek ki liderlerin izleyicilerle başarılı koalisyon yapmaktan başka başarı şansı yok.        

Niçin izlenir?