İnsanları, binalar öldürüyor

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Dün akşam Elazığ’da 6,7 şiddetinde olduğu söylenen bir deprem meydana geldi. Depremin etkisiyle yakın çevre iller de epey sarsıldı. Gaziantep, Diyarbakır, Batman, Malatya ve Adıyaman gibi iller depremi en net hisseden illerden bazıları oldu.

Yıkılan binaların altında kalan birçok kişi hayatını kaybederken binlerce kişi de yaralandı. Can kaybına neden olan deprem gibi felaketlerden korunmanın yollarından biri de sağlam binaların olmasıdır. Bu çok önemlidir. Ama maalesef insanlarımız bu konuda hiç duyarlı değiller. Baştan savma ve eksik malzemeler ile yapılan binalar, deprem gibi felaketler anında birçok insanın canına mal oluyor. Felaketlerin daha korkunç boyutlarıyla karşılaşmamak için sanırım küçük de olsa bir ders çıkarmamız gerekiyor.

Bundan tam 21 yıl önce 1999 yılında tüm Türkiye şiddetli bir depremin altında kalmıştı. Bu geçen sürede ne gibi tedbirler alındı ve insanlar ne kadar bilinçli davranmaya başladı? Sanırım bu sorulara bir arpa boyu yol kat etmedik cevabını versem çok da abartmış olmam. Yine en ufak bir sarsıntıda dahi hemen çatlayacak ve hatta yıkılacak binalar birçok can kaybına neden olmaya devam ediyor…

İnsanları, binalar öldürüyor