Gripten kurtulmanın yolu: Doğru beslenme (1)

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Gripten kurtulmak ve korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmamız gerekiyor. Bunun için yapılması gereken en önemli şey kaliteli beslenme, dinlenme, temizlik, bol sıvı alımı ve kaliteli bir uykudur. Ben bugün sizlere sarımsağın gripte faydasını ve kullanımını hatırlatmak istiyorum.

Sarımsak, tıbbi özellikleri binlerce yıldır bilinen bir bitkidir. Orta Çağda bilhassa salgın hastalıklar (kolera, veba) ile mücadelede kullanılmıştır. Bu dönemde hekimler, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için, yüzlerine taktıkları maskeyi sarımsak usaresi ile ıslatırlardı.

Herodot’a göre Mısırlılar piramitlerin yapımında çalıştırdıkları işçilere güç kazandırmak için, her öğün sarımsak, soğan ve turp yedirirlerdi.

Rus askerlerine İkinci Dünya Savaşı sırasında, yara enfeksiyonlarını önlemek için yaralarının üzerine ezilmiş sarımsak konulmuştur ve Afrika’da da amipli dizanteri tedavisinde kullanılmıştır.

Orta çağda Fransa da ki veba salgınında vebadan ölen cenazeler mahkûmlara kaldırtılırdı, onların vebaya yakalanmadığı görülmüş.

O dönemde zenginler tarçınlı, karanfilli şarap içer, fakirler ve mahkûmlar ise sarımsaklı şarap içerlerdi.

Sarımsak İmmun Sistemi Güçlendirir!

Sarımsak, immun sistemin etkinliğini artırdığı düşünülen kükürt ihtiva eden aminoasitler ve diğer bileşiklerce zengindir. Koruyucu etki gösterir. Sarımsağın bu etkinliğinin en akla yakın açıklamasının toksik materyalleri vücut dışına atması şeklinde olabileceği belirtilmektedir.

Sarımsağın antimikrobiyel özelliği ilk olarak 1858 yılında Louis Pasteur tarafından tespit edilmiştir

Doğal Antibiyotiktir.

Sarımsak anti bakteriyel ajan olarak Helicobacter pylori, E.coli, gibi bakterilere karşı etkisi içindeki allicin’den ileri gelmektedir. Bu etki Ezildiği zaman oluşmaktadır.

İçerdiği quersetin ve siyanidin gibi biyoflavonoidlerin de hastalıkların ve enfeksiyonların önlenmesinde büyük değeri olduğu bulunmuştur.

Sarımsak, çok sayıda hastalığın mikrobuna karşı vücudu dirençli tutar. Yalnız, sarımsağın koruyucu özelliğinden faydalanmak için mutlaka çiğnenmesi gerekir.

Yutularak yenilen sarımsak insan vücuduna fayda sağlamaz, aksine zarar verir.

Bir diş sarımsağı ezmeli, ya da parçalara ayırmalısınız. Yemeden önce 10-15 dakika beklemelisiniz. Oksijen Fermantasyonu(mayalanmayı) aktive eder ve süperaktif maddeler oluşmaya başlar. Aynı uygulamalar, pişirmeden önce de yapılmalıdır. Günlük en az 4 gram(iki dişe tekabül eder) alınması gerekir.

Gripseniz ve sarımsağı tedavi amaçlı kullanacaksanız, dozu iki katına çıkarmanızı öneririm.

Nefesinizle beraber sarımsağın kokusunu da verdiğiniz sırada;  kendinize ve etrafınızdaki insanlara da yardım etmiş olursunuz. İnsanlara grip bulaştırma riskiniz azalır.

Hatta eğer sarımsak yemek istemiyorsanız, odanızın havasının dezenfekte olması için, içinde ezilmiş ya da ince ince doğranmış sarımsak ve soğan  bulunan bir çay tabağını odanıza koyun.

Anadolu’da yaşayan insanların yıllardır kullandığı, yıllanmış sarımsak ekstraktı, şöyle hazırlanmaktadır:

1 kilo sarımsak soyulup, iyice ezilir. Bir kavanozun içine koyulan ezilmiş sarımsakların içine, 1 litre su, 5 adet limon sıkılarak, karıştırılır. Bu karışıma 1 litre sirke eklenir. Bunlar karıştırıldıktan sonra, kavanozun kapağı sıkılıp, karanlık ve serin bir yerde 6 ay ile 10 ay arasında bekletilir. Daha sonra yıllanan sarımsak, günde 1 tatlı kaşığı tüketilir. Hiçbir yan etkisi olmayan bu karışımın, kokusuz ve çok lezzetli bir tadı vardır.

Gripte; İki diş sarımsak, 1 çay bardağı sütle kaynatılıp içilir.

Koruyucu olarak buruna tampon şeklinde (sarımsak suyu) pamuğa emdirilerek konabilir.

Bal ve sarımsak karışımı da gribe karşı doğal ilaçtır.

Doğal ilaç olarak nitelendireceğimiz bal ve sarımsak da kış aylarında tüketilmesi faydalıdır. Bal, soğuğa ve soğuk algınlığına karşı ağız, boğaz ve bronşlardaki rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarında doğal bir ilaç olarak kullanılabilir. Sarımsak önemli bir antioksidan kaynağıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk kış aylarında çorbalarda ve yemeklerde kullanabilirsiniz.

Salatalarınıza  taze sarımsak ve soğan turp, havuç şalgam ve bol yeşillik, sirke, limon suyu ,nar ekşisi, sumak ekşisi ilave ediniz.

 

Sürecek

Gripten kurtulmanın yolu: Doğru beslenme (1)