Gripten kurtulmanın yolu: Doğru beslenme (2)

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Gripten korunmada sağlıklı beslenme ilkeleri

Çocuklarınıza taze limonata yapın,  yeşil sebzeleri bol tüketin bol limonlu çay, zencefil, ıhlamur tüketin. Şalgam, lahana, turp, kırmızılâhana, beyaz lahana, nane, kekik, tere, dereotu, ısırgan otu, maydanoz, turunçgiller, yumurta, et, balık, kuru baklagiller günlük beslenmenizde mutlaka bulunmalıdır. Taze sebze ve meyvelerin tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması hastalıklarla savaşmak için önemlidir.

Bu dönemde vücut direncini artırmak için antioksidan özelliğe sahip A, C, E vitaminlerin, selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin, Omega-3 ve 9 yağ asitlerinin alımı arttırılmalıdır. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve toksinlerin atılmasını sağlar. Maydanoz, ıspanak, yeşilbiber, tere, roka, portakal, mandalina, limon, kivi, greyfurt, kuşburnu gibi turuncu ve yeşil sebze, meyveler bol miktarda C vitamini içermektedir. E vitamini kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, kırmızı-mor meyveler ve kuru baklagillerin yeterli miktarlarda tüketilmesi önemlidir.

 E vitamini soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Enfeksiyona karşı koruyucu olarak bilinen A vitamini; balık yağı, yumurta, havuç, brokoli, ıspanak, marul, domates ve sarı sebzelerde bulunur. Bir orta boy havuç günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık iki katını karşılamaktadır.

 Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan Omega-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Ayrıca zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlarda bulunan Omega-9 yağ asitleri de bağışıklık sistemini olumlu etkiler.

Kefir, yoğurt gibi Probiyotik olan besinler bağırsaklardan vitaminlerin emilimini arttırarak hastalıklara karşı koruyucu etki sağlamaktadır.

Çinko eksikliği hastalıkları beraberinde getirir. En iyi çinko kaynakları; kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler, fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagillerdir. Vücutta çinko eksikliği olması hastalıkları da beraberinde getirmektedir.

 Yine hızlı zayıflama amacı ile uygulanan yanlış diyet uygulamaları da bağışıklık sistemini zayıflatarak daha kolay hastalanmaya zemin hazırlamaktadır. Bunun için bu diyet uygulamalarının mutlaka kontrollü olarak yapılması ve bireyin günlük temel besin elementlerini vitamin ,mineral ihtiyacını karşılaması  gerekir.

Gribe karşı vücut ısısını dengelemek için sıvı tüketimi önemlidir.

Yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle her gün en az 1,5-2 litre (8-10 su bardağı) su içilmeli ve sıvı alımını desteklemek amacıyla süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları ya da bitki çayları tercih edilmelidir. Hastalıklardan korunmak ya da hastalıkları daha çabuk atlatabilmek için bitki çaylarından faydalanılabilir.

Enfeksiyonlara iyi gelen kış çayı: 1 bardak sıcak su içine 1 parça taze zencefil, 1 dilim limon, 1 dilim portakal, 1 tane çubuk tarçın, 1 çay kaşığı bal katarak bir kış çayı hazırlanabilir.

Soğuk algınlığı ve öksürük çayı: Zencefil ve kuşburnu kısık ateşte 5-10 dakika kaynatıldıktan sonra adaçayı, kekik ve nane yaprakları ilave edilip, 15-20 dakika demlenebilir. Bu çay günde 4-5 defa içilebilir.

Adaçayı, yeşil çay, karanfil ve tane karabiber karışımı da bal ilavesi ile güzel bir antigribal çaydır.

Boğaz ağrısı için bitkisel çay: 1 tatlı kaşığı bal içine rendelenmiş taze zencefil eklenerek tüketilebilir.

Taze veya kuru zencefil kullanarak hazırlayabileceğiniz, zencefil çayı, göğüs tıkanıklığını açmak ve grip ile bağlantılı burun akıntısını hafifletmek için kullanabileceğimiz en ideal çaydır.

 Zencefil çayı ayrıca: kronik ağrıları azaltır, solunum yollarını açar, alerjik reaksiyonları azaltır, kan dolaşımını güçlendirir, boğaz ağrısına iyi gelir, terlemeyi arttırarak ateşi düşürür.  Günde 2-3 kâse yenilen ev yoğurdu zinde hissetmenizi sağlayacaktır. Sebze tüketiminde renkli beslenelim. Kırmızı, sarı, yeşil, beyaz sebzeler günlük beslenmenizde mutlaka yer almalıdır. Sarımsak çok güçlü bir koruyuculuk sağlar. Limon ve sarımsak karışımı, 2-3 diş sarımsağı her gün ezerek tüketiniz.

Sirke ve turşuda mutlaka beslenmenizde yer alsın. 1 bardak suya1-2 yemek kaşığı sirke ekleyip 1 tatlı kaşığı bal ilavesi ile içebilirsiniz. Evledilmiş su ile temizleyebilirsiniz.

Ayrıca gripten kurtulmak istiyorsanız bol bol sıvı tüketmeliserinizi sirke ilave

iniz. Bu sıvıların temelinde su vardır. Suyun yanında bitki çayları da grip için iyi gelecektir. Bitki çaylarından ıhlamur, ahududu, böğürtlen gibi antioksidan yönünden yüksek seviyeli çayları düzenli tüketmek de gripten kurtulmak için önemli uygulamalardır. Yeşil yapraklı sebze ve meyvelerin tüketilmesi de vitamin takviyesi açısından önemlidir. Sebze ve meyve tüketimi hem beslenme düzeniniz ve sağlığınız için faydalı hem de bağışıklık sisteminizin güçlenmesi için gereklidir. Gribin hızlı şekilde geçmesini istiyorsanız kesin istirahat ve kaliteli uyku şarttır.

Gripten kurtulmanın yolu: Doğru beslenme (2)