Tüketiciler için ipuçları 2
Bugün de bu konuya devam ediyoruz. Sanıyorum, okudukça “bizim böyle haklarımız mı varmış?” diyorsunuz. Haklarınızı bilmek yetmez, aynı zamanda haklarınızı aramanız gerekli.
Hadi o zaman nelermiş haklarımız hep beraber öğrenelim:
*** Bilinçli bir tüketicinin en dikkatli olması gereken konu, satın aldığı mal ya da hizmet için, belgelerini alması ve en az iki yıl süreyle saklamasıdır. Belgesini sunamayan bir tüketici hak iddia edemez. Haklılığını ispatlayamaz. Bu nedenle fiş, fatura, garanti belgesi, servis formu gibi belgeleri evinizde bir ayakkabı kutusunda saklamanızı öneriyorum.
*** En çok karşılaşılan sorunların başında, fiyat farklılıkları gelir. Kanun burada da tüketiciyi korumaktadır. Kasa fiyatı ile etiket fiyatı arasında bir fark olursa, hangi fiyat “tüketici lehine” ise, tüketici o fiyattan sorumludur. Bu konuda asla geri adım atmayın. Gerekiyorsa ücreti ödeyin, raftaki etiket ve ürün üzerindeki etiketle tüketici derneklerine veya tüketici hakem heyetlerine başvurun. Merak etmeyin, aradaki farkı alacaksınız.
*** Ticari işlemler tüketici kanunu kapsamının dışındadır. Örneğin, işyerinize aldığınız bir televizyonda sorun yaşarsanız, tüketici tanımına uymadığınız için hakkınızı tüketici hakem heyetlerinde değil, ticaret mahkemelerinde aramak zorundasınız.
*** Konut kredisi alındığında, banka tüketiciye zorla hayat sigortası yaptıramaz. Kanunumuz buna izin vermez. Siz de bu konuda itiraz hakkınızı rahatlıkla kullanmalısınız.
*** Unutmayın, serviste geçen süreler, garanti süresine ilave edilir. Örneğin, farklı tarihlerde ürününüz serviste 60 gün beklediyse, garanti süresine 60 gün ilave edilir.
*** Kredi kartı aidatı ödenmesi ne yazık ki yasal bir hala getirildi. Ancak şunu iyi bilmelisiniz ki, talep etmeniz halinde, kart aidatı olmayan bir kredi kartını banka size tahsis etmek zorundadır.