İkinci elin ilk adresi de artık e-ticaret

YAYINLAMA: 18 Ocak 2021 / 14.26 | GÜNCELLEME: 18 Ocak 2021 / 14.26

İkinci el alışveriş kavramını; tüketim ömrünü henüz tamamlamamış ürünlerin ilk kullanıcısı tarafından başkasına sunulması, yani el değiştirmesi durumu olarak tanımlamak mümkün.

Birçok kişi artık ikinci el ürünleri internetten alabiliyor ya da kolayca satabiliyor. İkinci el deyince; araba, cep telefonları, bilgisayarlar gibi ürünler akla ilk gelen kategorilerdi ancak son zamanlarda ise ihtiyaç olmaktan çıkmış ve kullanım ömrü dolmamış bir bebek eşyasını bile hatta ve hatta kadınlar kullanmadıkları birçok kıyafetlerini bile artık ikinci el pazaryeri sitelerinde satmaktadırlar.

Fiziki olarak, bit pazarı mantığı değişmekte olup yerini kolayca birçok insanın rahatlıkla kullandığı letgo, Sahibinden, gardrop gibi sitelere bırakmaya başlamıştır. Yani artık ikinci el alışveriş, internet teknolojilerinin yaygınlaşması ile birlikte aynı yöntemle sürdürülen ancak kullanılan araçların değişmesi ile dönüşüm yaşayan iş yapış modellerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu iş modeline istinaden internette ikinci el ürünlerimi satıyorum ya da evde kendi başıma ürettiğim hobi ürünlerimi, bir elişini, tabloyu, takı aksesuarlarını, satıyorum fakat bir işletme sahibi değilim böyle bir durumda elektronik ticaret şekli oluştuğundan dolayı gelir vergisi ödemem gerekir mi bu işle ilgili istisnai bir durum var mı sorularını da kendimize sormamız gerekmektedir.

Resmi gazetede yayınlanan gelir vergisi tebliğine göre bir işyeri açmaksızın internetten ikinci el ürün ya da evinde üretim yapanlar muharrik kuvvet kullanmadan ve dışarıdan işçi çalıştırmadan internet üzerinden sattıkları ürünlerin toplamının ilgili yıl içinde asgari ücretin brüt tutarını geçmeyecek şekilde yapılan satışlardan dolayı vergiden muaftır.

Şunu da belirtmek isterim ki satacağınız ürünlerle ilgili bu maddeyi detaylı olarak incelemenizi tavsiye ederim, çünkü gelir vergisi muafiyeti ile ilgili yukarıda belirttiğim şartlar dışında detay şartlar vardır.

İkinci el ürünlerin satışına aracılık eden firmalar yani siteler satıcıdan komisyon aldıkları vb. gibi durumlardan dolayı sürekli olarak kazanç sağladıklarından vergiden muaf değildir.

Türkiye’de ikinci el kültürü bazı kategorilerin dışında (araba, cep telefonu bilgisayar vb. gibi) pek sevilen bir durum değildi. Ekonomik durumu yüksek bazı batı ülkelerine baktığımızda bu kültür Türkiye’den daha iyidir. Türkiye’de genelde kullanım ömrü bitmemiş olan ürünler ihtiyaç sahiplerine verilir ya da bit pazarına satılır fakat günümüzde bu durum farklılık göstermeye başlamış ve sitelerde ikinci el satışları da yükselmiştir.

İkinci elin ilk adresi de artık e-ticaret