Dijital Pazarlamada Rekabet Hızla Artıyor !..

YAYINLAMA: 01 Mart 2021 / 19.36 | GÜNCELLEME: 05 Mart 2021 / 20.24

Coronavirüsün oluşturduğu salgınla artı bir dönüşüm yaşayan ticaret şekli artık dijital pazarda var olma yarışı içine giren oyuncular oluşturmaktadır ve dijital pazarlamada da rekabet oluşturmak zorunda kalmışlardır. E-Ticaret deyince Trendyol, n11 gibi pazaryeri olarak adlandırılan web siteleri akla ilk gelen satıcı ile nihai tüketici arasındaki aracı firmalardır. Ancak bu web sitelerindeki satıcı firmaların birbirleri ile aşırı rekabetçi durumu ve aracı firmaların yüksek komisyon oranları talep etmesinden dolayı işletmeciler kendi firmaları için e-ticaret web sitesi oluşturup firma tanınabilirliklerini daha yukarılara taşıyıp ve aracı kurumlara yaptıkları komisyon ödemelerini ürünün hem fiyatından düşüp hem de dijital pazarlama reklamlarına harcamayı istemektedirler.

Gelişen e-ticaret konusunda üretim ve satış yapan şirketlere sahip holdingler ve benzeri kurumlar ise dijitalde her bir şirketi için bir web sitesi kurup, ayrı ayrı satış ve pazarlama modelleri ile uğraşmak yerine Trendyol, Hepsi burada gibi bir web sitesi kurup kendi şirketlerini, kurmuş oldukları bu web sitesinde bir satıcı gibi rol oynatarak ve diğer birçok satıcıyı kendi bünyelerine çekmeyi amaçlayarak yeni pazaryeri oluşturmayı hedeflemektedirler.

Peki dijital pazardaki hedef kitleye ulaşmak için satıcı firmalar neler yapmaktadırlar.

Geleneksel ticarette firmalar, klasik yöntemlerle reklam ve pazarlama yapmaktadırlar. 

Bu konuda, e-ticaret dünyasının ise kendine özgü bir takım olmazsa olmazları bulunmaktadır. Bunların birçoğu halihazırda klasik ticaret dünyasında uzun süredir aşina olduğumuz şeylerdir. Aslında aradaki tek fark, e-ticaret dünyasında bu araçların tamamen dijitale dönüşmüş durumda olmasıdır.

Pazarlama bu konuda çok güzel bir örnektir. Bakacak olursak pazarlama hem klasik ticaret dünyasında hem de e-ticaret dünyasında aynı temel felsefe üzerine çalışır.

Satış da keza aynı şekilde, ancak e-ticaret dünyasında oyunun kuralları daha farklıdır ve dijitaldir. Örneğin: influencer marketing, (Sosyal medyada büyük bir takipçi kitlesine sahip kişiler) ya da youtuberlar, Google ads, Facebook, instagram reklamları gibi karmaşık ve çok daha fazla metrik ve unsurdan meydana gelen kanallar ve araçlar yöntemlerinden oluşmaktadır. Çok daha ileri uzmanlık isteyen konular mevcuttur. Satıcılar bu kanallarda yaptıkları güçlü reklam bütçeleri ile üst sıralara çıkabilmekte ve daha çok hedef kitleye ulaşabilmektedir.

Dijital pazarda reklam süreçleri de oldukça rekabetçi bir yöntem haline gelmiştir; örneğin Google reklamlarında aynı ürün için birden fazla satıcı reklam verdiğinde, satıcıların reklamı kendi içinde önceliğinin olması için tüketiciye incelenmesi üzere gösterilen reklamın tıklanma ücreti hangi satıcınınki daha fazla ise o satıcının reklamı daha çok ön plana çıkması gibi durumlar söz konusudur.

Rekabetin olmadığı bir ekonomi yoktur diyerek yazımı bitiriyorum. Hoşcakalın..

Dijital Pazarlamada Rekabet Hızla Artıyor !..