İmkansızı olağan kılan ilham kaynağı bir Anadolu kadınının hikayesi…

YAYINLAMA: 01 Nisan 2021 / 20.05 | GÜNCELLEME: 01 Nisan 2021 / 20.05

Bu film afişinin önünde fotoğraf çekilmiş olan köylü kadın da kimdir? O kadın Ümmiye Koçak'tır. Ümmiye Koçak 1957 yılında Adana'nın Çelemli Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Sadece ilkokula kadar okuyabilmiş, sonrasında Güney Toroslarla  çevrili  olan Mersin Arslanköy Köyü’ne gelin olarak  gitmiştir. 

Ümmiye Koçak

Bütün hayatı köyde geçen Ümmiye Koçak, kitap okumayı ve öyküler yazmayı çok sever ve sürekli hayal kurarmış. İlk okuduğu kitap Maksim Gorki'nin "Ana" isimli romanı olmuş. Bir gün köylerine bir tiyatro ekibi gelip oyun sergiler. Ümmiye Koçak, o gün tiyatroyla tanışma fırsatı bulur ve çok etkilenir. İçinden neden bizim de olmasın der ve sonrasında kendi köyünün kadınlarından oluşan bir tiyatro ekibi kurmaya karar verir. Amacı köyde yaşayan kadınların uğradıkları şiddet ve sömürüyü sahneye taşıyarak, köydeki erkekleri kendileriyle yüzleştirmektir.

Ümmiye Koçak1

Köy halkı şaşkın, ne yapmaya çalışıyor bu kadın yahu eski köye yeni adet mi derler içlerinden… Aynen de öyle olur. Eski köye yeni adet getirir Ümmiye Koçak. Ve sonunda tüm zorluklara ve önyargılara rağmen, 2001 yılında 7 kadından oluşan "Arslanköy Kadınlar Tiyatro Toplululuğu"nu kurar… Sergiledikleri oyunlar, zamanla köylerini aşar ve başka yerlerde de gösterime sunulur. Sonrasında bununla da kalmaz Ümmiye Koçak, Anadolu kadınlarının yaşamış oldukları zorlukları anlatan bir film yapmaya karar verir. Tarlada çalışarak elde ettiği paralarla "Yün Bebek" isimli filmi çeker, zira bu filmi hem yazıp hem yönetip, hem de filmde rol almıştır. Film Newyork  Avrasya Film Festivali'nde gösterime girer, maddi zorluklar nedeniyle festivale katılamayan Ümmiye Koçak, bu filmle "Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı "ödülünü kazanır. İşte böyle bir hikayedir Ümmiye Koçak’ın hikayesi. Toros dağlarını aşmakla başlayıp Amerika kıtasına uzanmıştır. İlham verici, örnek alınası, gurur duyulası…

Ümmiye Koçak2

İmkansızı olağan kılan ilham kaynağı bir Anadolu kadınının hikayesi…