Bir gün, “karşı cins” kotasının erkekler için kullanılmasını dilerim

YAYINLAMA: 19 Nisan 2021 / 18.57 | GÜNCELLEME: 19 Nisan 2021 / 19.11

- Yakın zamanda CHP İl Başkanı olarak atandınız, bana partideki geçmişinizi anlatır mısınız?

- 1980’den önce solcuyuz... O zamanlarda solcuların çoğunluğu CHP’yi beğenmiyor. Değişen şartlar bizi sosyal demokrat yaptı. Kendimi topluma karşı sorumlu hissettiğimden siyasete girdim, onu anlatmak istedim.

1988’de sandık görevlisi oldum. Değirmiçem’de sandık güvenliği eğitimi verdiler. Sandığa oturduk. ANAP’ın baskın ve yoğun zamanları, Erdal İnönü “sandıkta güller açacak” diyor. Farkına vardım, sandığa gelen gelen seçmen SHP sandık görevlisi olarak bizi tanımıyor. Pratik zeka ile kalktım, 8 tane gül aldım ve SHP’li sandık görevlilerine  “Yakanıza takın” dedim. Çok garipsediler, ama taktılar. Biraz sonra, bir ANAP milletvekili geldi, “bu gülleri çıkarın” dedi  “Gülden mi korkuyorsunuz?” diyerek devam ettim, “Gül, herhangi bir siyasi partinin amblemi değil ki!” diye üsteledim. Gülleri çıkarmadık!

-O zaman SHP demokratik bir parti miydi?

-Evet, SHP çok demokratikti. Mahalle delegesi için ilçede sandıkkurulur, seçim yapılırdı. 1991 sonu DYP-SHP koalisyonu sonucu ülkede radikal partiler alternatif hale geldi. 1992 sonunda 80’de kapatılan CHP yeniden açıldı. Mahmut Düşün’ün başkanı olduğu il yönetimine girdim. 1995’te partiler birleşti. İl başkan yardımcısı oldum. Etkin çalışmalar yaptım. Bana siyaset çok şey öğretti.

-Siz, uzun süredir de bilgisayar kullanıyorsunuz galiba?

-Evet, bilgisayar hayatıma 1990 yılında girdi. Bir ticari program aldık. Bilgisayar kullanmayı öğrendik. Mehmet Çete ile 1999 yerel seçimlerinde gece 01.00-02.00 civarında  büyükşehir ve Şahinbey belediyelerini aldığımızı bulduk. Genel seçimlerde 1999’da barajın altında kalmıştık. Seçim bitti, eve gittim. En küçük oğlum 9 yaşındaydı, sabah uyandığında, “Baba, CHP barajı geçebildi mi?” diye sormuştu. Ben de “Geçemedik ama belediyeyi kazandık”  dedim, çok etkilenmiştim oğlumun o sorusundan.

2001 seçimlerinde Şehitkamil ilçe başkanı oldum. O zaman görev talep edilmezdi. Arkadaşlar aday ol dediler. Zihni Kepkep ile yarıştım,. 8 oyla kaybettim. Emek inkar edilmiyor. 2003’te ben aday oldum, kazandım. Yani çalışmak ve sebat etmek gerek. 2004 yerel seçimlerinde de AK Parti sildi, süpürdü...

-CHP Gaziantep’te neden başarısız?

-Başarısız... bunun çeşitli gerekçileri var. 1999 seçimleri örneğin, gelin inceleyelim: 99’dan sonra Gaziantep ne kadar göç aldı? Gaziantep örgütüolarak irdelemedik. Onları kendimizden biri, kentli yapamadık. Bu Adana’da, Mersin’de yapılmış. Gaziantep’te 350 bin civarında Urfalı yaşıyor. En azından son 5 yılda, Urfalı birini yönetimimize almadık.

-Sizin siyaset anlayışınız nedir?

-Siyasetimizi bulunduğumuz ortamın beklentilerine göre belirlemeliyiz. Ben sosyal demokratım diye onu ötekileştiremeyiz.

Genel merkezdeki görüşmelerde de söyledim. Hedef koymalısınız. Milli Nizam Partisinden başlayarak 40 yıl çalışarak iktidara geldiler. Biz bunu yapmadık, kısa zamanda başarı bekledik. Diğer partiler toplumun beklentilerine göre siyaset ürettiler

-AKP, neden yükselmeye devam etti?

-2008’de AKP’nin yükselişi FETÖ ve diğer cemaatle devam etti. Biz önce yükselişe geçeceğimize, kendimizi korumaya alıp hazırlık yapmalıydık. Ama liderler çekişmesinden dolayı yapamadık. Daha kısa vadeli politikalarla başarı bekledik. 2009’da Mustafa Yılmaz’ı aday yaptık, yüzde 32 oy aldık. 2014’te oylarımız  yüzde 21,5’e düştü...

-Gaziantep’te 2019 seçimini neden kaybettiniz?

-2019 seçimlerinde İyi Parti ile ittifak yaptığımız için illerin paylaşımında yanlış tercihlerde bulunduk. Gaziantep kesinlikle CHP’ye verilmeliydi. İyi Partinin kendi egosu... Aday bulamama, CHP ile görüşmeler sonucu sağlıklı sonuca gidememe gibi birkaç gerekçe de olabilir. Türkiye öyle bir noktaya geldi ki, “Biz büyük kentleri alalım gerisi teferruat”dendi. Daha doğrusu toplumda bu algı oluştu, siyasette 24 saat uzun bir zamandır.

-CHP’nin kadın il başkanları için ne düşünüyorsunuz? Özellikle de Canan Hanım’ı ben çok beğeniyorum.

-Canan Kaftancıoğlu, cesur, kararlı, dünya görüşü olan ve örgütlenmeyi çok iyi bilen birisi. Gaziantep örgütü olarak İstanbul ve Gaziantep nüfus yapısına uygun olan diğer illeri araştırarak Gaziantep’te aynı çalışma modelini uygulayacağız.

-Siz nasıl CHP İl Başkanı oldunuz?

-Yaklaşık 2-2,5 yıl önce iş gezisi dolayısıyla Ankara’ya gittiğimde bir vesile ile parti örgütlerinden sorumlu Oğuz Kaan Salıcı ile görüştüm. 45 dakikalık görüşmede kendimi anlattım.

Çıkarken bana, “Partide görevlendirme yapılırsa kabul eder misiniz?” dedi. Ben de “Her türlü görevi yaptım, bundan sonra da yapmayahazırım” dedim. Bir görevlendirme yaparken Genel Merkez’in belli araştırma kriterleri var. Her taraftan soruşturuyorlar. Ondan sonra belirliyorlar.

-On gün önce, il başkanı olarak belirlenmeniz de böyle mi oldu?

-Olabilir.

-Yönetiminizi oluştururken kriteriniz neydi?

-Partimizde bu görevi yapabilecek yüzlerce insan var. Benim yerime il başkanlığı yapabilecek de insanlar var. Ben yönetim kurulunu belirlerken belli arkadaşlarımızı parti tabanına hitap eden, belli arkadaşlarımızı da Gaziantep kamuoyuna hitap eden bir kadro olarak çıkarmak istedim. Karşı cins kotasını da göz önünde bulundurdum ve bulundurmaya devam edeceğim.

-Neden karşı cins diyorsunuz da kadın kotası demiyorsunuz?

-Kadın kotası demek, kadınları aşağılayıcı cümle gibi geliyor. Ayrıca tüzüğümüzde de karşı cins yazıyor. İnşallah bu karşı cins kotası bir gün erkekler için kullanılır.

-Ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

-Yaklaşık 10 gündür görevdeyiz. Eleştirisel açıklamalar yerine çözüm odaklı açıklamalar yapıyoruz. Örnek 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yaptığımız açıklamalar. Covid-19 dolayısıyla hükümet kısıtlama açıklamaları yapmadan, biz ileri noktada kesin açıklamalar yaptık. Polis Haftası nedeniyle sadece Emniyet Müdürünü değil, iki noktada çalışan polisleri ziyaret ettik.128 Milyar dolar afişleri astık, güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelmedik, mahkeme kararı ile indirilmesine müsaade ettik.

-Neşet Bey, İl Başkanı olarak hedefiniz nedir?

-2023’te yapılacak olan genel seçimlerde CHP’nin Türkiye’de aldığı oy ortalamasını yakalamak istiyorum. Bunu başaracağım.

-Teşekkür ederim.neset 2N

CHP İl Başkanı Neşet Uçar, yönetim kurulu üyesi Mimar Vicdan Aktaş ile Sabah Gazetesi’ni ziyaret sırasında. CHP il yönetiminde yer alan diğer kadın üye ise Diyetisyen Ufuk Ayşe Kepkep.

Bir gün, “karşı cins” kotasının erkekler için kullanılmasını dilerim