23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

YAYINLAMA: 25 Nisan 2021 / 17.59 | GÜNCELLEME: 25 Nisan 2021 / 17.59

Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’nı kaybeden devletler arasında yer alması, devamında yapılan  antlaşmalarla da devlet egemenliği kademe kademe ortadan kalkıyordu. 15 Mayıs 1919 ‘da İzmir Yunanlılar tarafından işgal edildi, 15 Mayıs 1919’da İzmir’in işgali üzerine ilk kurşunu düşmana Gazeteci yazar Hasan Tahsin attı. Direnişin ilk sembol isimlerinden oldu.

Mondros anlaşmasının 7. Maddesine göre ‘’karışıklık çıkan yerler İtilaf Devletleri tarafından işgal edilecekti. “Damat Ferit hükümeti Samsun ve çevresinde başlayan direnişleri kontrol altına almak ve İngilizlere yaranmak maksadıyla çıkan 16 Mayıs 1919 günü  Mustafa Kemal’i Samsun’a görevlendirdi.

Atatürk 19 Mayıs 1919’da 9. Ordu müfettişi olarak Samsun’a çıktı. Halkı direnişe çağırması üzerine İstanbul’a geri çağrıldı, dönmeyince ordudaki görevden alındı. Bunun üzerine Atatürk kurtuluş mücadelesine sivil olarak devam etti.

21-22 Haziran 1919’da altında birçok komutanın imzasıyla Amasya genelgesini yayımladı. Amasya Genelgesi’nde vatanın bütünlüğü, milletin istiklali tehlikede olduğu, İstanbul Hükümetinin bu noktada sorumluluğunu yerine getiremediği belirtilerek, Erzurum ve Sivas’ta toplantılar yapılması planlanmıştır. 23- Temmuz-7 Ağustos tarihleri arasında yapılan bölgedeki temsilcilerle yapılan Erzurum Kongresi’ni, 4 Eylül-11 Eylül 1919 tarihinde tüm ulusu kapsayacak şekilde Sivas Kongresi düzenlenmiştir. Erzurum Kongresi’nde alınan kararlar, tüm ulusu kapsayacak şekilde Sivas Kongresi ile genişletilmiştir. Manda ve himayenin kabul edilemeyeceği mesajı net olarak dünya kamuoyuna verilmiş. Milletin bağımsızlığı milletin azim ve kararlılığı ile gerçekleşeceği herkes tarafından anlaşılması sağlanmıştır.

Yurt dört bir yandan İtilaf devletleri tarafından işgal edilirken, Ankara Milli mücadele merkezine dönüştürülmüştür. Temsil heyeti Başkanı Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mart 1920 tarihinde illere gönderdiği genelge ile her vilayette seçim yapılmasını ve her vilayette seçilecek temsilcilerin Ankara’da toplanarak kurucu Meclis’e katılmasını istemiştir.  Atatürk'ün 21 Nisan'daki genelgesiyle de meclisin açılacağı tarih duyurulmuş ve milletvekillerinin Ankara'ya gelmesi istenmiştir. 23 Nisan 1920'de Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. Böylece yüz yıllardır süren padişahın egemenliğinin yerini milletin egemenliğinin alması için en büyük adım atılmıştır.  Milletin egemenliğinin başlangıcı olan bu günü   Büyük önder Atatürk’ün düşüncesinde çocuklar, milletin geleceğidir. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, millî bayramımız olan 23 Nisanlar’ı çocuklara armağan etmiştir.

TBMM'nin açılış gününde kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın birleşmesiyle oluşmuştur.  

1979'da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, her yıl onlarca ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.

Daha sonraki süreçte bu bayram 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adını almıştır. Her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çocukların katılımıyla kutlanmakta olan bu bayram salgın nedeniyle  evlere,  balkonlarına ve sosyal medyaya sıkışarak kutlanmaktadır. 

Mustafa Kemal Atatürk Milletin egemenliğini bütün kuvvetlerin üstünde kılmış ve milletin egemenlini korumanın yolunun eğitime ve çocuklara verilen önemden geçtiğini her zaman vurgulamıştır.

Atatürk’ün önderliğinde ulus olma özelliğini başaran bu millet Çanakkale’de, Samsun’da, İzmir’de, Sivas’ta, Erzurum’da, Kars’ta, Urfa’da, Antep’te, Adana’da, Afyon’da… hiçbir etnik ve mezhep ayrımı göstermeden, ulusal birlikteliği sağlayarak, işgal kuvvetlerine karşı canını ortaya koyarak ulusun egemenliği için birlikte mücadele etmiş, bu ülkeyi birlikte kurmuş ve birlikte yaşatacaktır.

Ulusun egemen kılındığı, Atatürk’ün Türk çocuklarına ve Türk ulusuna bayram olarak armağan ettiği Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 101. Yıldönümü  ile ’’Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı’’  kutlu olsun!

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı