2021 yeni vergi affı
Başlığı 2021 Yeni Vergi Affı olarak atmamızın sebebi sıklıkla yapılan vergi aflarının karıştırılmaması içindir.
Yaklaşık bir yıldan fazladır tüm Dünyada Covid-19 kaynaklı pandemi tüm dünya ekonomilerini ve ülkemiz ekonomisini de önemli boyutlarda etkilemiştir. Bu sebeple Ekonomi üzerinde oluşan bu etkilerin azaltılması için bir takım idari önlemler yanında Yasama olarak da yasa tasarısı hazırlanmış ve “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi” 21.05.2021 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunuldu.
Komisyon çalışmalarını tamamlayarak taslak kanun teklifi 27 Mayıs 2021 tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmiştir. Yasa teklifi TBMM’ye sunulmuş olup, görüşmeler sonunda yasalaşacaktır.
Söz konusu Kanun Teklifinde yer alan konular ise maddeler kapsamında özetle aşağıdaki gibidir:
Yapılandırmaya Konu Alacaklar:
30.04.2021 tarihi dikkate alınarak belirlenmiş vergiler, vergi cezaları, idari para cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri ve bunlara ilişkin faiz, zam ve cezalar kapsama alınmıştır.
Ayrıca işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan ya da kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, makina, teçhizat, demirbaşlar ile kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların beyanına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.
Yapılandırmanın kapsamı:
Vadesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz gelmemiş bulunan vergilerin ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara bağlı gecikme faizi ve gecikme zammı, bir vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş vergi cezaları, iştirak nedeniyle kesilmiş vergi cezaları, çeşitli idari para cezaları, Ticaret Bakanlığı’nın takibini yaptığı gümrük vergilerinin ödenmemiş kısmı ile bunlara bağlı faiz ve cezalar, ihtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine tahakkuk etmiş olan vergiler, ödenmemiş su, atık su bedelleri, katı atık bedelleri yapılandırma kapsamına girmektedir.
Matrah Artırımı Hakkında Genel Bilgiler
Gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artıranlar hakkında, artırım yaptıkları yıllar için vergi incelemesi yapılmayacak veya daha sonra vergi borcu çıkartılmayacak. Matrah artırımı 31 Ağustos 2021 tarihine kadar 2016 ve 2017 yılları için yüzde 30, 2018 yılı için yüzde 25 ve 2019 – 2020 yılları için yüzde 20 oranından az olamayacak. Artırılan matrah üzerinden yüzde 20 oranında vergi kesilecek. Ayrıca herhangi bir vergi alınmayacak. Ancak, ilgili yıldaki beyanname ve vergisini zamanında vermiş olanlardan yüzde 20 yerine yüzde 15 oranında vergi alınacak.
Katma değer vergisi mükellefleri her bir vergilendirme dönemine ilişkin verdikleri beyannamelerdeki KDV’nin yıllık toplamı üzerinden 2016 ve 2017 yılı için yüzde 3, 2018 için yüzde 2.5, 2019 ve 2020 yılları için yüzde 2 oranından az olmamak üzere vergiyi 31 Ağustos’a kadar beyan ederlerse bu dönemler için inceleme yapılmayacak.
Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri işletmelerde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları rayiç bedel ile vergi dairelerine bildirmek suretiyle kaydedebilecekler.
Kasa, Ortaklar ve Sabit Kıymetler kayıtlarının düzeltilmesi
Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31.12.2020 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında var olan ancak gerçekte bulunmayan kasa mevcutları ve ortaklara borçlu bulunduğu tutarla arasındaki net alacak tutarlar ile bunlarla ilgili diğer hesaplar 31.08.2021 tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairesine beyan ederek kayıtlarını düzeltebilecekler. Ve Yüzde 3 oranındaki vergiyi beyan süresi içinde (31.08.2021’e dek) ödeyeceklerdir.
Stok affında KDV’nin yarısı ödenecek
Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan, emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları rayiç bedel üzerinden 31 Ağustos 2021 tarihine kadar deftere kayıt ettirebilecekler. Bildirime dahil edilen kıymetler için amortisman ayrılmayacak.
Bunlar için tabi oldukları oranların yarısı esas alınarak KDV hesaplanacak ve ayrı bir beyanname ile beyan edilerek ödenecek.
İşletmeye kayıt ettirilen ürünlerden ÖTV’ye tabi olanlar ise beyan tarihindeki emsal bedel üzerinden ÖTV’si ödenecek.
Aynı şekilde kayıtlarda yer aldığı halde işletmelerde bulunmayan mallar için ise vergi yükümlülükleri yerine getirilerek kayıt ve beyanlara intikal ettirilebilecek.
Kesinleşmemiş veya dava aşamasında olan alacaklar
Teklifin kanunlaşması ve yayım tarihi itibarıyla ilk derece yargı mercilerine dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan ikmalen, resen veya idarece yapılmış vergi tarhiyatları ile gümrük vergilerine ilişkin tahakkuklarda; vergilerin/gümrük vergilerinin yüzde 50’si ile bu tutara ilişkin faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı yerine bu kanun yayım tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın; bu kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla vergilerin/gümrük vergilerinin yüzde 50’si faiz, gecikme faizi, gecikme zammı ve asla bağlı olarak kesilen vergi cezaları/idari para cezaları ile bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek. Uyuşmazlığın bulunduğu istinaf ve Danıştay safhaları, davaların kabul ret ya da kısmen kabul kısmen ret olması durumuna göre de, kanundan yararlanmak mümkün olacak.Sürecek