Okullar Nasıl Temizleniyor?
2021/2022 Eğitim öğretim yılını 31 Ağustos 2021 Salı günü Milli Eğitim Bakanı’nın açılış konuşması ile başladı. Okulların eğitim öğretime hazır olduğunu öğünerek anlattı. Kime göre, neye göre, hangi okullarımız eğitim öğretime ne kadar hazır? Çoğu kağıt üzerinde kalan, ‘’Okulum Temiz, Beyaz Bayrak.’’ gibi ad verdikleri uygulamalarla mı hazır? Bu hazırlık için talimat vermekten başka ne yaptınız?
Milli Eğitim Bakanlığı okullardaki temizlik işlerini kadrolu hizmetli alımı ile yürütürken, her geçen gün yardımcı hizmetler kadrosuna alımlar azalmaktadır. Devlet okullarındaki hizmetli personel kadroları neredeyse yok oldu. Kalan hizmetli kadrosundaki birçok eğitim çalışanı milli eğitim müdürlükleri ve farklı kurumlara çekildi. Okulların eğitim öğretime hazır olabilmesi, eğitimin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için temizliğe, bu işleri yapacak yardımcı hizmetlerde çalışacak personele ihtiyaç yok mu?
Yıllardır farklı yöntemlerle bu sorun ağır aksak giderilmeye çalışıldı. İtibardan tasarruf etmeyenler MEB bütçesinden, öğretmenden, derslikten tasarruf ettikleri gibi okullardaki yardımcı hizmetler kadrosunda çalışan eğitim çalışanı kadrosundan da tasarruf ettiler. Okulları İŞKUR aracılığıyla TYP den gelecek işle alakası olmayan birçok çalışanlara ya da okul aile birliği maharetiyle çalıştırılan saatlik, gündelikçi, mevsimlik, sezonluk çalışanlara yani vatandaşın cebine mecbur ettiler.
Okulu temiz tutacaksan hizmetli personel lazım. Kadrolu çalışan yok, TYP den gelen yok. Okulda para toplamakta yasak. Durumumuz ‘’deve’’ misali. Neremiz doğru? Peki okullar nasıl temizleniyor?
MEB’in ayırdığı kısıtlı bütçelerle temizleniyor. Okullar olmayan hizmetlilerle, bir türlü gelemeyen TYP’lilerle temizleniyor. Okullar, eğitim için fedakarlık eden vatandaşların okul aile birliklerine yaptıkları bağışlarla temizleniyor. Okullarda para toplamak yasak denilip ana gündemi para olan toplantılarda velilerden alınan paralarla temizleniyor. Asgari ücretle çalışan Ali amcadan, gündelik temizliğe giden Ayşe Teyze’den, Sosyal Yardımlaşma Fonundan bağış alan abladan, sözde okul aile birlikleri aracılığıyla alınan zorunlu bağışlarla temizleniyor. Okullar 4 sınıf yerine 14 sınıf temizleyen Hizmetli Abdo Ağabey’in, Müdür Yardımcısı Hüseyin Bey, Deniz Hoca, Yusuf Öğretmen, Özlem Öğretmen gibi memleket sevgisini yüreğinde taşıyan öğretmenler sayesinde temizleniyor…
Anayasamız gereği 12 yıllık eğitim, parasız ve zorunlu olduğuna göre eğitimi nitelikli, kamusal ve parasız olarak sunmak, her yurttaşın eşit faydalanacağı koşulları sağlanmak bizi yönetenlerin görevidir.
Çok şeyden tasarruf olur fakat sağlıktan, eğitimden tasarruf olmaz. Temizlik olmadan sağlık, sağlık olmadan eğitim olmaz.