Yeni torba yasada neler var? (2)

YAYINLAMA: 07 Ekim 2021 / 16.17 | GÜNCELLEME: 07 Ekim 2021 / 16.17

Muafiyet, istisna ve zarar mahsubundan yararlanmada YMM raporuna ek süre

Yasa Teklifinin 22. Maddesine göre Vergi kanunlarında yer alan muafiyet, istisna, zarar mahsubu ve benzeri düzenlemelerden yararlanılabilmesi için, bazı durumlarda belirlenmiş sürelerde YMM Raporunun ibraz edilemesi gerekmekteydi.

Yapılan yeni düzenleme ile, YMM Raporunun belirlenen sürede ibraz edilememesi halinde mükelleflere önceden tebliğ edilmek şartıyla 60 günlük ek süre verilmesi ve raporun bu sürede verilmesi halinde söz konusu istisna, muafiyet ve diğer düzenlemelerden yararlanılması öngörülüyor. Raporun bu ek sürede de verilmemesi halinde ise, söz konusu istisna, muafiyet ve diğer düzenlemelerden yararlanılamayacağı hususu da kesin olarak hükme bağlanıyor.

Ayrıca, belirlenen ilk kanuni sürede YMM raporunu ibraz etmeyen mükelleflere özel usulsüzlük cezası kesilmesi de hüküm altına alınıyor.

Gider pusulası uygulaması düzeltiliyor.

Yasa Teklifinin 23. maddesine göre; Gider pusulası uygulamasında önemli değişiklikler yapılıyor. Yapılan yeni düzenlemeyle, maddede sayılan durumlarda ödemelerin banka, ödeme kuruluşları, PTT aracılıyla yapıldığı durumlarda bunlar tarafından düzenlenen Banka dekontu v.s. gibi belgelerin ayrıca gider pusulası düzenlenmeden gider pusulası yerine geçen belge olarak kabul ediliyor.

Bu düzenleme, uygulamaya netlik sağlayacaktır.

Yatırıma katkı tutarlarının yüzde 10’u bazı vergi borçlarına mahsup edilebilecek

Yasa Teklifinin 62. Maddesine göre; Yatırım Teşvik Belgeli yatırımlarda uygulanan yatırıma katkı tutarının yüzde 10’unun, ÖTV ve KDV hariç diğer vergi borçlarından terkin edilmek suretiyle kullanılabilmesine olanak sağlanıyor. Böylece, yatırım yapmak suretiyle hak kazanılan yatırıma katkı tutarlarının, belirlenen vergi borçlarına mahsup edilmek suretiyle mükelleflere hızlıca geri dönüşü sağlanacaktır. Bu düzenleme çok önemli ve Yatırımı teşvik edici bir düzenleme olarak görünüyor.

Diğer düzenlemeler Başlıklar halinde şu şekilde özetlenebilir:

Türkiye Dijital Vergi Dairesi kuruluyor

Son yıllarda internet ve bilişim dünyasında meydana gelen gelişmelere paralel olarak, vergi uygulamalarının elektronikleşmesi konusunda ciddi adınlar atılıyor. Torba Yasa ile, Türkiye Dijital Vergi dairesi kurulması için yetki ve ilk adım atılıyor.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına tebligat süreci kısaltılıyor

Yurt dışında yaşayan vatandaşlara yapılan tebligatlara ilişkin sürecin kısaltılması için, yeni düzenleme yapılıyor. Mevcut uygulamada, tebligatlar Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla yapılıyor. Sürecin kısaltılması için, bu usulden vazgeçiliyor, bunun Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklar tarafından doğrudan yurt dışı temsilciliklerimize gönderilmesi öngörülüyor.

İlanen tebligat internet sitesinde de yapılabilecek

İlanen tebligat koşullarının oluştuğu durumlarda, bu tebligatlardan muhataplarının daha hızlı haberdar olmalarını sağlamak üzere ilgili vergi dairelerinde ilan edilen hususların, resmi internet sitelerinde yayınlanması usulüne geçiliyor. İlan yazısının askıya çıkarıldığı tarihi izleyen 15. gün ilan tarihi olarak kabul edilecek.

Mükelleflerin bildirime dayalı yükümlülükleri hafifletiliyor

Vergi Usul Kanununa eklenen bir madde ile, mükelleflerin bildirime dayalı yükümlülüklerinin hafifletilmesi amacıyla, mükelleflerin bildirmek zorunda oldukları bilgilerin, kamu kurum ve kuruluşları tarafından Maliye’ye yazılı veya elektronik olarak bildirilmesi halinde, bu bildirimler mükellefler tarafından yapılmış bildirim olarak kabul edilecek. Son derece önemli ve yerinde bir düzenleme.

Elektronik defterlerde tasdik konusuna açıklık getiriliyor

Yapılan diğer bir düzenlemeyle de, Ticaret ve Maliye Bakanlıklarınca müştereken belirlenen usul, esas ve süreler dahilinde elektronik ortamda tutulan defterler için berat alınması, diğer defterlerin ise Maliye tarafından belirlenen usul ve esaslara göre onaylanmasının tasdik hükmünde sayılacağı hükme bağlanıyor.

Yeniden değerleme uygulaması yeniden getiriliyor

Enflasyon düzeltmesine geçilmesi nedeniyle yürürlükten kaldırılan yeniden değerleme uygulaması, enflasyon düzeltmesi koşullarının oluşmadığı dönemlerde mükelleflerin tercihine bağlı olarak uygulanmasını sağlamak üzere kalıcı olarak yeniden düzenleniyor. Tabi, yüzde 2 vergi ödenmek koşuluyla. Mükellefler açısından son derece önemli ve gerekli bir düzenleme.

Amortisman ayırmada gün esasına geçiliyor

Torba yasa ile, amortisman düzenlemesinde iki önemli değişiklik yapılıyor. Birincisi, mükelleflerin aktifine yeni kaydedecekleri iktisadi kıymetler için, bu kıymetlerin aktifte kaldığı süre kadar gün esasına göre amortisman ayrılacak. Binek otomobilleri için bu yöntem kullanılamayacak, bunlar için kıst amortisman geçerli olacak. İkincisi ise, mükellefler, Maliye’nin iktisadi kıymetleri için tespit ve ilan ettiği faydalı ömürlerden kısa olmamak, bu sürenin iki katını ve her halükarda 50 yılı geçmemek üzere amortisman süresini her yıl için aynı oran olmak kaydıyla serbestçe belirleyebilecekler. Sürecek

Yeni torba yasada neler var? (2)