Cumhuriyetin önemi (2)

YAYINLAMA: 04 Kasım 2021 / 14.18 | GÜNCELLEME: 04 Kasım 2021 / 14.18

Kurtuluş Savaşının önemi:

Osmanlı İmparatorluğu 1299’da kuruluşundan itibaren sürekli bir gelişme, büyüme ve yükselme göstermiştir. Bu meyanda 16 ve hatta 17. Asra kadar dünyanın en ileri ülkesinden birisi olarak gözükmüştür.

Ancak Osmanlıların  Avrupa’nın bilimsel ve teknolojik ilerlemesine ayak uyduramaması sonucu ve 1683 yılında 2. Viyana kuşatmasından (bozgunundan) sonra duraklama ve gerileme dönemine girmiştir.

Bu tarihten sonra 1699 Karlofça Anlaşmasından sonra sürekli bir savaşta yenilgi ve toprak kaybına uğramıştır. Bu arada zaman zaman ara başarılar kazansa da ( Rusyaya karşı 1711 Prut Zaferi v.s.) bunlar geçici olmuş ve yenilgi ve toprak kayıpları devam etmiştir.

Son olarak Sultan 2. Abdülhamit döneminde 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında (93 Harbi) ağır yenilgiye uğramış ve toprak kaybetmiştir.

Yaklaşık 1 yıl süren savaşta Osmanlı orduları, savunma savaşı yapmıştır. Sonunda batıdaki Osmanlı savunma hatlarını kıran Rus ordularının önü açılmış, dirençle karşılaşmadan İstanbul'un eşiğine (Yeşilköy) kadar ilerleyerek Osmanlı Devleti'nin varlığını tehdit etmiş ve bunun sonucunda Osmanlı Devleti Ayastefanos Antlaşmasını imzalamak zorunda kalmıştır. Ancak Batı Avrupa ülkelerinin bu antlaşmanın koşullarından hoşnut kalmamaları sonucu bu antlaşma geçerliliğini yitirmiş ve yeniden imzalanan Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devleti, çok fazla toprak kaybetmiş, Balkanlardaki nüfuzunu büyük ölçüde yitirmiştir. Ancak bu anlaşma ile Rusya Balkanlardan çekilmek zorunda kalmıştır. Ama bunun bedeli olarak Kıbrıs İngiltereye kiralanmış ve Kıbrıs İngiltere tarafından işgal edilmiştir.

1912-1913 yıllarında yapılan Balkan savaşlarında ise çok ağır bir sonuçla tüm Balkanlar kaybedilmiş ve 2. Balkan savaşı ile Trakya ve Edirne yeniden kazanılmıştır.

Bilindiği gibi 1915-1918 yıllarındaki Birinci Dünya Savaşında ise Osmanlı Devleti Yenilmiş, tüm Arap Yarımadası, Irak, Suriye, Filistini ve Kudüsü kaybetmiştir. Hatta İstanbul, İzmir, Bursa, Güney ve Güneydoğu Anadolu İşgal edilmiştir.

Ancak bu savaşlarda Mustafa Kemal Paşa 1915 Çanakkale Kara savaşlarında ilk defa İngilizleri ve Fransızları ağır bir yenilgiye uğratmıştır. Aynı şekilde 1916’daki Kut savaşında da Osmanlı Orduları İngilizleri yenilgiye uğratmıştır.

Akabinde Kurtuluş savaşında, Mustafa Kemal Paşa komutasındaki Türk Ordusu, İngiliz destekli Yunan ordusunu bozguna uğratmış  ve büyük bir zafer kazanarak tüm Anadolu ve Trakyayı kurtarmıştır.

Bununla beraber Türklerin 300 yıllık sürekli yenilgisi son bulmuş ve Mustafa Kemal Paşa,Türk Ordusunu Muzaffer Ordu konumuna getirmiştir. Ve batı karşısındaki sürekli mağlubiyetler son bulmuş Türklerin özgüveni yükselmiştir. Tüm bunları Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarına ve Gazi TBMM.ne borçluyuz.

CUMHURİYETLER DÖNEMİ:

Aslında 19. Asra kadar hemen tüm yönetimler Mutlak Monarşi olarak uygulanırken 19. Asırdan itibaren tüm İmparatorluklar ve Devletler birer birer Cumhuriyete dönmüşlerdir. Bunlardan bir kısmı adı Cumhuriyet olmakla beraber Tam Demokrasi ile yönetilmemelerine rağmen Mutlak Monarşi dönemi sona ermiştir.

Cumhuriyete geçişlerin bir kısmı çok kanlı olmuş (Örneğin : Fransa, Rusya gibi) ve ancak Türkiye’nin  Cumhuriyet ve Demokrasiye geçişi kansız olmuştur. Keza Osmanlı Hanedanının yurtdışına çıkarılması Hanedan üyeleri için sancılı olmuşsa da en azından kansız olduğu bir vakıadır. Ayrıca Osmanlı Hanedanının da bu durumu kabullenmiş ve sorumlu davranışla Türkiye Cumhuriyeti ile ihtilaf çıkarmamış olduğu da yine bir vakıadır.

CUMHURİYETİN ÖNEMİ:

Türkiye Cumhuriyet rejimini benimsemekle birlikte demokrasiyi de benimseyip uygulamaya koymuştur.

Devamında Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Hukuk Devrimi, Laiklik, Harf Devrimi, takip eden diğer ınkılaplarla bugünkü Türkiye’nin temelini oluşturmuş ve ülkenin çağdaş medeniyete ulaşması yolunu açmıştır.

Ayrıca 1946’dan sonra Çok Partili siyasetin yerleşmesi ile de bugün için herhangibir kısıtlama olmaksızın kadınlar ve erkekler tüm vatandaşlar seçimlere katılabilmekte ve halkın desteğini alanlar da ülkeyi yönetmekte ve halkı temsil etmektedirler.

Tüm bunları da Cumhuriyete borçluyuz. Ve bunu sağlayan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarına ve karar veren TBMM.ne şükran ve minnettarlığımızı bir kez daha sunuyoruz. 1.11.2021

KAYNAKÇA:

Vikipedia

Cumhuriyetin önemi (2)