İnsan özlüyor
1896 yılında Askeri okula başlayan 1902 yılında aktif askeri hayatına başlayan yıllarca vatanı için cepheden cepheye koşan, yedi düvele kafa tutan bir lideri insan özlüyor.
Cephede bile okumaktan ödün vermeyen, 57 yıllık yaşamına 3 bin 937 kitap okumayı, Fransızca, Almanca, Farsça, Arapça dillerini öğrenen bir lideri insan özlüyor.
Sevri kabul etmiş bir yönetimi içine sindiremeyen vatanı kurtarmak için bütün imkan ve fırsatlardan, mevki ve makamlardan bir kalemde vazgeçebilen bir lideri insan özlüyor.
Birinci Dünya Savaşını kaybetmiş, ordusu dağıtılmış, silahlarına el konulmuş bir topluluğa önder olmuş, cepheden cepheye koşmuş, TBMM’ni kurmuş, ulus olmanın önünü açmış bir lideri insan özlüyor.
1Kasım 1922 günü saltanatı kaldıran, halkı egemen kılan bir lideri insan özlüyor.
Bütün yetkileri elinde tutmak varken, ‘’Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz.’’ Diyerek parlamenter sisteme geçerek demokrasiyi güçlendiren, yurttaşı söz sahibi yapan bir lideri insan özlüyor.
Kendini Halife ilan etme fırsatı varken, halifeliği kaldıran, dinin siyaset dışına çekilmesi için ‘’Şeriye ve evkaf vekaletini’’ Kaldırıp yerine Diyanet İşleri başkanlığını kuran, Tevhidi tedrisat kanununu çıkararak eğitim-öğretimi birleştiren laik eğitim düzenine geçen bir lideri insan özlüyor.
Yıllarca savaşa mahkum kalmış ekonomik açıdan bitmiş bir ülkeyi ayağa kaldıran, savaştan yeni çıkmış bir ülkede iktisat kongreleri düzenleyip sonuç alan bir lideri insan özlüyor.
Okumanın yaygınlaşması, halkın bilinç düzeyinin artması için Arap harflerini yerine, Latin Alfabesini getiren bir lideri insan özlüyor.
Kılık kıyafette devrim yapan, 3 Nisan 1930 tarihinde belediyelerde,26 Ekim 1933'te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, nihayetinde 5 Aralık 1934'te ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadına seçme ve seçilme hakkı tanınmasına öncülük yapan, Fransa, Belçika, İtalya ve İsviçre gibi birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara seçme seçilme hakkı tanınmasını sağlayan bir lideri insan özlüyor.
Dünyadaki ilk çocuk bayramını Türk Çocuklarına armağan eden bir lideri insan özlüyor.
Yerli bir çok şeyin hala hayalini kurduğumuz bu yıllarda 6 Ekim 1926 uçak farikasını açan bir lideri insan özlüyor.
Ölüm döşeğinde bile dinlenmek yerine ülkesi için çalışan, sahip olduğu mal varlığını hazineye ve devlet kurumlarına bağışlayan bir lideri insan özlüyor.
“Mustafa Kemal, İngilizleri yenene kadar, Tanrı’yı İngiliz sanıyordum.” Mahatma Gandhi
“Arkadaşlar, yüzyıllar çok az dahi yetiştirir. Şu talihsizliğe bakın ki, o büyük dahi, çağımızda Türk milletine nasip oldu.” İngiltere Başbakanı Llyod George
“Ey Napolyon, Ey Sezar, Ey İskender! Ayağa kalkınız… Büyüğünüz geliyor.” 10 Kasım 1938 İtalyan Radyosu
… diye adından söz ettiren bir lideri insan özlüyor.
Hayatının büyük bölümü savaşla geçmiş, ‘’Yurtta barış, dünyada barış.’’ Diyerek dünya barışı için mücadele eden bir lider, Mustafa Kemal ATATÜRK gibi bir lidere sahip olduğu için insan gurur duyuyor.
Ata’mıza 83 yıllık özlem ve saygıyla.