MALİYENİN STOK DENETİMİ (SAYIMI) (1)

YAYINLAMA: 24 Şubat 2022 / 17.25 | GÜNCELLEME: 25 Şubat 2022 / 14.35

Son günlerde Maliye Bakanlığı Denetim elemanlarının (Vergi Müfettişlerinin) Şirketlerin Türkiye genelinde fiili stok sayımı ve şirketlerin kaydi envanterleri ile uyumunu kontrol ettikleri ile ilgili basın ve medyada sıkça haber ve yorumlar görülmeye başlandı. Bu yönde vergi müfettişleri tarafından mükelleflerin iş yerlerinde fiili envanter çalışmaları yapılmaya başlandığı da mükellefler tarafından bildirilmektedir.

Bu denetimlerin Haziran ayı sonuna kadar devam edeceği bekleniyor.

Mükelleflerden edinilen bilgilere göre Vergi Denetim Kurulu'na bağlı Denetim Daire Başkanlığı'nın bulunduğu illerde vergi müfettişleri tarafından mükelleflerin iş yerlerinde fiili envanter çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. 

Şu an için Denetim Daire Başkanlıklarının bulunduğu büyük illerde yürütülen fiili envanter çalışmaları yakın zamanda Denetim Daire Başkanlığı'nın bulunmadığı diğer illerde de sürdürülebilecektir.

VERGİ MÜFETTİŞLERİNİN YETKİLERİ

07.04.2021 tarih ve 31447 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan VERGİ DENETİM KURULU YÖNETMELİĞİ’ne göre:

“Vergi Müfettişlerinin görev ve yetkileri

MADDE 36 – (1) Vergi Müfettişlerinin görev ve yetkileri şunlardır:

  1. a) Vergi Usul Kanunu ve diğer gelir kanunları kapsamında vergi incelemeleri yapmak.
  2. b) Bakanlık ve bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarında, Bakan tarafından Kurula verilen inceleme, teftiş, denetim ve idari soruşturmaları yapmak.
  3. c) 20/2/1930 tarihli ve 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun, karar ve tebliğlere göre incelemeler yapmak.

ç) 11/10/2006 tarihli ve 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili mevzuat kapsamında incelemeler yapmak.

  1. d) 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa göre harçları tahsile yetkili memurların hesaplarını teftiş etmek, teftiş ettikleri birim personeli hakkında görüş bildirmek.
  2. e) Mali mevzuat ve bu mevzuatın uygulanmasına ilişkin görüş ve önerilerini Başkanlığa bildirmek.
  3. f) Başkanlıkça görevlendirilmeleri halinde iktisat, maliye, işletmecilik ve mali denetim gibi konularda araştırma ve etütler yapmak.
  4. g) 4/2/1924 tarihli ve 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanununun ek 37’inci maddesi ve ilgili mevzuat kapsamında denetim yapmak.

ğ) Başkanlıkça görevlendirilmeleri halinde Vergi Müfettişleri ve Vergi Müfettiş Yardımcılarının mesleki alanda yetkinliklerini artırıcı konferans, kurs, seminer gibi çalışmalara katılmak.

  1. h) Refakatlerine verilecek Vergi Müfettiş Yardımcılarının meslekte yetişmesini sağlamak; liyakat, temsil, çalışma azmi ve başarıları hakkındaki değerlendirmelerini Başkanlığa intikal ettirmek.

ı) Başkan tarafından verilen benzeri görevleri yapmak.

  1. i) Bakan tarafından Kurula verilen her türlü görevi yapmak.

(2) Birinci fıkrada belirtilen görevler Vergi Müfettişlerine, Başkanlıkça veya Başkanlıkça uygun görülen hallerde ilgili Daire Başkanlığınca verilir. Usulüne uygun görevlendirme yapılmadıkça, Vergi Müfettişleri re’sen, vergi incelemesi, teftiş, denetim ve soruşturma yapamazlar” şeklinde belirlenmiştir. Sürecek

MALİYENİN STOK DENETİMİ (SAYIMI) (1)